A vízhőmérséklet kijelző és annak fontossága

Fontos, hogy folyamatosan tisztában legyünk a hűtővíz hőmérsékletével, az autóba szerelt kijelző ezt a célt szolgálja. Persze, csak abban az esetben, ha szerelnek ilyet az autóba, mert egyre gyakoribb, hogy kihagyják.

[wp_ad_camp_1]

A vízhőmérséklet kijelzőről itt tud tájékozódni. Az interneten létezik egy nagyon hasznos, hiánypótló gyűjtés, amiben összefoglalják, hogy melyik lámpa mit jelent. Természetesen a lámpa több problémát is jelezhet, de iránymutatást tud adni. A gyűjtésben található egy vízbe mártott hőmérő is, ami a hűtővíz hőmérsékletét hivatott mutatni és jelzi, ha a hűtővíz hőmérséklete veszélyesen magas szinten van. Ez igazán hasznos, mivel figyelmeztetni tudja a sofőrt mielőtt még a hűtővíz elforrna és a motor felforrna, így a sofőr még időben meg tud állni. Ha a sofőrnél van hűtővíz, akkor saját kezűleg is utántöltheti a tartályt, de csak abban az esetben, ha a rendszer teljesen lehűlt. Ha a probléma oka a kevés hűtővíz volt, akkor a probléma meg is oldódott, azonban, ha többször is újra felforr a víz, akkor máshol kell keresni a probléma forrást. Ekkor már felesleges kísérletezgetni, a legészszerűbb, ha szerelőhöz viszi az autót.

Megdöbbentő, de bármilyen fontos is a vízhűtő hőmérséklet, egyre több autó műszerfaláról hiányzik ez a mérőberendezés. Ha nem látni a folyamat közben, hogy a hűtővíz kezd felforrósodni, akkor már csak akkor fogja érzékelni, hogy baj van, amikor már úgy mondd tényleg forró a helyzet. Persze az előbb említett forrósodást jelző lámpa segítség lehet, azonban ki tudja mikor villan ki, például az autópályán, ahol kilométerek múlva lehetne csak lehajtani vagy biztonságosan megállni. Hivatalos indoklás nincs, hogy a gyártók újabban miért nem építik be, csak tippelni lehet, hogy anyagi megfontolás vagy egyéb ok áll a háttérben.