A zöld tea pozitív hatásairól

A tea az egyik legnépszerűbb ital a világon. Nagyon sok fajtája ismert, és számos jótékony hatással rendelkeznek. Rengeteg kutatást végeztek a teákról és egy vizsgálat szerint azok a személyek, akik napi 3,75 dl teánál többet fogyasztottak, alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris betegségek előfordulása. A zöld tea az egyik leggyakrabban fogyasztott teaféle és számos pozitív hatással van a szervezetre.

[wp_ad_camp_1]

A zöld tea pozitív egészségügyi hatásait számos kutatás és vizsgálat igazolta. A teában lévő hatóanyagok segítenek a fogyásban, rákmegelőző, érvédő, koleszterinszintet csökkentő szerepük van. Antioxidáns hatású vegyületei közül a legfontosabbak a polifenol szerkezetű, flavonoid vegyületek, melyek magas koncentrációban fordulnak elő a teában. A zöld teát már évezredek óta ismerik és használják a kínai orvoslásban. Antibakteriális hatása van, ezért fogyasztása kifejezetten ajánlott a cukorbetegek számára. Jelentős szerepe van még a daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében is. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a zöld tea fogyasztása megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását, csökkentve ezzel a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Zöld tea

Zöld tea

A zöld teát, a fekete teával ellentétben nem erjesztik. Nem sokkal a szüret után gőzöléssel vagy melegítéssel lebontják a tealevelekben található polifenol-oxidáz enzimet, így az erjedési folyamatok leállnak. Ezek után a leveleket formázzák, majd kiszárítják és a minőségtől függően kiválogatják. A kezdetekben a zöld tea leginkább Ázsiában volt népszerű, de napjainkban már a világ minden táján elterjedt, leginkább a pozitív élettani hatásainak köszönhetően. A zöld tea jelentősen növeli a zsírégetést és fokozza az anyagcsere folyamatokat is. Láthatjuk, hogy a zöld teának számos jótékony hatása van, és mindenki számára ajánlott a fogyasztása.