Alábecsülik az Egyesült Államok a hús- és tejtermelés éghajlat-kibocsátását?

Az észak-amerikai állatállomány metánkibocsátását rendszeresen alá lehet becsülni – derül ki a New York-i Egyetem és a Johns Hopkins Egyetem kutatóinak új elemzéséből. A munka azt is megjegyzi, hogy a fejlődő országokban, ahol az állattenyésztés egyre iparosodik, a metánkibocsátás a vártnál nagyobb mértékben növekedhet.

[wp_ad_camp_1]

Ezek az értékelések a Environmental Research Letters folyóiratban megjelent, nyolc meglévő tanulmány áttekintésén alapulnak. A metán globális felmelegedésű gáz, még a CO2-nél is erősebb. Mennyisége és élettartama a légkörben kisebb, mint a CO2, de a mennyiség még mindig növekszik. Az Egyesült Nemzetek nemrégiben sürgette, hogy a metánkibocsátás csökkentése a globális felmelegedés gyors csökkentésének rendkívül hatékony módja. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) komplex modellek felhasználásával minden évben jelentést tesz ezekről a kibocsátásokról az üvegházhatású gázok nemzeti nyilvántartásában. A kutatók azonban azt írják, hogy a meglévő módszereket, amelyeket az EPA és más nemzetközi ügynökségek használnak az állatok metánkibocsátásának becslésére, nem támasztják alá a levegőben lévő gáz koncentrációjának mérését.

Ez a mulasztás jelentős. Néhány korábbi tanulmány a metánt közvetlenül a levegőben követte nyomon magas tornyok, repülőgépek és műholdak segítségével, amelyeket az állattenyésztési létesítmények fölött gyűjtöttek. A közelmúltbeli Environmental Research Letters elemzés az elmúlt évtized során Észak-Amerikában több ilyen légköri vizsgálatot is összeállított és áttekintett. Ezek a tanulmányok következetesen több metánt találtak, mint amennyit az EPA és más ügynökségek az állatállománytól vártak, 39–90 százalékkal magasabb mennyiségben, mint korábban becsülték. „Még 2013-ban azt tapasztaltuk, hogy az állatállomány, valamint az olaj- és gáztermelő régiók légköri metánkibocsátása magasabb volt, mint amiről az EPA számolt be”.