Alapvető szerszámok otthonra

A modern élet egyik velejárója, hogy ha valami elromlik, vagy valamit szerelni kell, akkor egyre többen inkább szakembert hívnak és nem állnak neki maguk a barkácsolásnak.

Régen ez persze nem volt így, nagyapáink, de még apáink is szinte mindent saját maguk, vagy barátok közbenjárásával oldottak meg, épp ezért az ő kamrájukban minden szükséges eszköz és szerszám megtalálható volt – avagy ha valami hiányzott, akkor pontosan tudták, hogy melyik ismerősüktől tudják kölcsönkérni -. A városi életforma, az egyre kevesebb szabadidő azonban szép lassan eltávolított minket ettől az életfelfogástól. Ez valahol persze érthető, – hisz ki szeretne a heti pár szabad órájában pihenés helyett még bútorokat, vagy vízvezetéket szerelni -, ám egyúttal azzal is jár, hogy a háztartásokból a szerszámok, gépek többsége szép lassan kikopott.

Amiatt persze ritkán kerülünk szorult helyzetbe, mert épp nincs kéznél egy körfűrész, vagy egy hegesztő, ám ha a legfontosabb alap szerszámok is hiányoznak, az bizony okozhat kellemetlen meglepetéseket. Szerencsére ezek aránylag olcsón beszerezhetőek, így ha jót akarunk magunknak, akkor felszabadítunk egy polcot valahol és ezeket megvesszük, mert mindig jöhet egy olyan háztartási vészhelyzet, amit azonnal el kell hárítani. Nem kell nagy dolgokra gondolni – arra tényleg ott vannak a hozzáértő szakemberek -, csupán olyanokra, mint egy megfelelő kalapács, amivel ha kell be tudunk ütni egy szöget, vagy szét tudunk ütni bármit, ami összeszorult. Ugyancsak szerencsés, ha a fémfejű mellett van egy gumiból készült is, ezzel ugyanis minden olyan bútordarab kezelésbe vehető, aminek a festését nem akarjuk megsérteni. Kötelező eleme otthonunknak továbbá egy csavarhúzó készlet, amely tartalmazza a leggyakrabban használt fejeket, emellett pedig jó, ha van egy villáskulcs készletünk, de legalább egy állítható fejű villáskulcsunk, ha hirtelen el kellene zárni egy csapot például. Egy vízmérték is nagyon hasznos tud lenni, nem csak bútorok, de például képkeretek rögzítésénél is. Kis helyet foglal, és nem drága. Végül, de nem utolsósorban egy fogókészlet (de legalább egy kombinált fogó) és egy tapétavágó kés legyen otthon, hisz ezekre sűrűen szükség lehet.