Amit a vizslákról tudni kell

Napjainkban nagyon sokan tartanak kutyát és vannak akik fajkutyát vásárolnak, mások pedig a menhelyekről fogadnak be nem fajtiszta kutyákat. Legyen szó bármilyen fajtáról, a kutyák nagyon hűséges állatok és feltétel nélkül szeretik gazdájukat. Vannak olyan fajok, melyeket hazánkban is tenyésztenek, ilyen például a rövid szőrű magyar vizsla is, amely nagyon népszerű kutyafajta nemcsak hazánkban, hanem az egész világon is.

[wp_ad_camp_1]

A vizsla egy vadászkutya, amelynek több fajtája ismert. Mindegyikükre vonatkozik, hogy a vadásznak megmutatják az általuk észlelt vadat. Amikor észreveszik a zsákmányt, némán felveszik a jelzőpózt, mely általában az egyik mellső láb felemelését jelenti, a fej és a farok mozdulatlanul a hát vonalával van egy síkban. Miután a kutya megmutatta a vadat a vadásznak, akkor a vadász előkészülhet a lövéshez és célba veheti a vadat. A vizslákat speciálisan erre képezték ki, nekik azonban nem szabad vadat ejteni. Ez a képesség egy velük született adottság, ami azonban nem jelenti azt, hogy nem kell kiképezni őket. Nagyon sokoldalú kutyák és kiválóan dolgoznak a vízi vadászatokon is. Közepes termetűek, arányosak, szikárak és nagy lelógó fülük van.

Vizsla

Vizsla

Magyarországon sok fajtájukat tenyésztik és a tíz legkedveltebb kutyafajta közé sorolhatók. A rövid szőrű magyar vizsla az egyik legismertebb vadászkutya az egész világon. Legközelebbi rokona a drótszőrű magyar vizsla. A rövid szőrű magyar vizsla több fajta keresztezéséből alakult ki. A honfoglalás ideje alatt, őseink mellett feltűnt egy vadászkutya, amely követte a őket a vándorlások során a Kárpát-medencébe. A magyar vizslákra jellemző az elegáns megjelenés, a könnyed felépítés és a harmonikus mozgás. Zsemleszínű szőrzete alig kíván gondozást, testalkata szikár és nagyon elegáns megjelenésű.