Amit nem tudtál a szülés utáni depresszióról

A nők több mint tíz százalékánál megjelenik a szülés utáni depresszió. Gyakori betegségről van tehát szó, tíz anyukából legalább egy küzd vele. Az élet egyik legnagyobb változása az új családtag megérkezése, ami teljesen megváltozott élethelyzetet jelent. Az anyuka számára jelentős pszichés stresszel jár együtt a folyamat. Az, hogy mennyire tud megküzdeni a stresszel egyéni hajlam kérdése, amire a korai gyermekévek tapasztalatai is kihatással vannak.

[wp_ad_camp_1]

A kisbaba születését követően nem mindig egyszerű felvenni a mindennapok ritmusát. Az első napokban gyakori reakció az édesanya fáradékonysága. Azonban, már több hét elmúltával az újdonsült anyukák alkalmazkodnak a változásokhoz, ekkor még nincs szó depresszióról. A szülés utáni depresszió a születés utáni első évben alakulhat ki. A tünetek megegyeznek a depresszió tüneteivel, legalább két héten át fennállnak.

Depresszió

Depresszió

Ha az anya lehangolt és szomorú a nap legnagyobb részében, elveszíti az érdeklődését olyan tevékenységek iránt, amiket kedvelt, változások állnak be az étkezési és alvási szokásaiban, indokolatlanul nyugtalan, legtöbbször fáradt, sikertelennek érzi magát, esetleg halállal kapcsolatos gondolatok foglalkoztatják és gyakran érzi úgy, hogy sírni szeretne, vagy gyakran sír is, akkor nagy valószínűséggel szülés utáni depresszióról van szó.

A depresszió összefüggésben állhat a szüléskor és a szülés után hirtelen beálló nagy hormonváltozásokkal. Megfigyelések azt is kimutattál, hogy azoknál az anyukáknál nagyobb a kockázata a szülés utáni depresszió kialakulásának, akiknek csak nehezen jött össze a várandósság, akik nem is tervezték a kisbabát, akinek korábban voltak egyéb mentális problémáik, akiknél a család más tagjaira is jellemző volt a szülés utáni depresszió, vagy akiknek komoly párkapcsolati problémáik vannak.