Az autista emberek idegsejtjei születés előtt különböznek

Az autizmus egy olyan idegi állapot, amelyet a kutatók már a prenatális fejlődésre vezetnek vissza, annak ellenére, hogy a rendellenességet legalább 18 hónapos korukban nem diagnosztizálják.

[wp_ad_camp_1]

Egy új tanulmány kimutatja az emberi agysejtekben, hogy az atipikus fejlődés az agyi szervezet legkorábbi szakaszaiban kezdődik, az egyes agysejtek szintjén. A kutatók kilenc autista és hat tipikus ember mintáit különítették el. A sejtek növekedési faktorok sorozatával történő kezelésével a tudósok képesek voltak a szőrsejteket idegsejtekké változtatni – hasonlóan a kéreg vagy a középső agy régiójához. Az iPSC-k megtartják annak a személynek a genetikai identitását, ahonnan származnak, és a sejtek újra indítják fejlődésüket, mintha az a méhben történt volna, és így ablakot nyitnak az agy fejlődésében. Dwaipayan Adhya, PhD, a cambridge-i Autizmus Kutatóközpont molekuláris biológusa és a King’s College Idegtudományi Tanszékének molekuláris biológusa elmondta: „Szőrmintákból származó iPSC-k használata a legetikusabb módszer az autista emberek korai agyi fejlődésének tanulmányozására, mert megkerüli az állatkísérletek szükségességét, nem invazív, és egyszerűen csak egy szőr- vagy bőrmintát igényel egy személytől. „

A szerzők különböző szakaszokban megvizsgálták a fejlődő sejtek megjelenését és szekventáltak RNS-üket, hogy megnézzék, mely gének expresszálják a sejteket. A 9. napon a fejlődő idegsejtek tipikus emberektől „neurális rozettát” alkottak, bonyolult, pitypangszerű alakot mutatva, amely jellemzően fejlődő idegsejtekre utal. Az autista emberek sejtjei kisebb rozettákat alkotnak, vagy egyáltalán nem alkotnak ilyesmit. A kulcsfontosságú fejlődési géneket alacsonyabb szinten fejezték ki az autista emberek sejtjeiben. A 21. és 35. napon a tipikus és autista emberek sejtjei számos szempontból szignifikánsan különböztek egymástól, ami arra utal, hogy a kéreg idegsejtjeinek összetétele eltér az autista és fejlődő agyban.