Az autó elmaradhatatlan része, a vízhűtő

Vízhűtő nélkül nagy bajban lennénk, ugyanis ez az alkatrész gátolja meg a motor felmelegedését, ezért az egyik legfontosabb alkatrész az autóban. A hűtőfolyadék gondoskodik a felesleges hő elvezetéséről, mivel a hőt egy hőcserélőhöz szállítja, ahol a levegőnek adja tovább, amit egy ventilátor keringet. Viszont ahogy a legtöbb alkatrész, úgy a vízhűtő is meghibásodhat.

[wp_ad_camp_1]

Vízhűtő nagyon fontos alkatrész az autóban, azonban bármikor kilyukadhat. Ennek meglehetősen egyértelmű jelei vannak, így könnyű észlelni. Ilyen például, ha az autó alatt tócsa fedezhető fel, mely annak a jele, hogy a vízhűtőből szivárog a víz. Szintén intő jel, ha a műszerfalon a kijelző azt jelzi, hogy túl magas a motorhőmérséklet. Olykor az is előfordul, hogy a vízhűtő beszennyeződik és járatai eltömődnek, aminek eredményeként nem tud létrejönni a megfelelő cirkuláció. Ennek megelőzése érdekében célszerű vízkő eltávolító, tisztító eljárásokat. Ha a hűtőventillátor nem működik, akkor elképzelhető, hogy elektromos hiba áll a háttérben. Ha a vízhűtő kismértékű hibával rendelkezik, akkor az ablak lehúzása melletti fűtés bekapcsolása és a magas sebességfokozatban alacsony motorfordulatszám mellett el lehet jutni egy szerelőhöz, mivel ezek a módszerek hatékonyan visszahűtik a motort.

A vízhűtő optimális működése elengedhetetlen annak érdekében, hogy a motor megfelelően le legyen hűtve és biztonságosan lehessen vele közlekedni. Amikor sor kerül a vízhűtő cseréjére, akkor célszerű a szerelővel átvizsgáltatni a teljes hűtőrendszert, hogy minden rejtett probléma felszínre kerülhet. Amíg a hűtőfolyadék forró, addig nem szabad eltávolítani a vízhűtő sapkát, mivel súlyos égési sérüléseket lehet szerezni. A hűtővíz nyomás alatt áll a hűtőrendszerben, így, ha letekeri a sapkát, előfordulhat, hogy a forró gőz kicsap vagy ráfröccsen valamelyik testrészére, így nem árt az óvatosság!