Az automata öntözőrendszer hatékony berendezés

Az öntözőrendszerek közül a leghatékonyabb kerti berendezés az automata öntözőrendszer! Mivel semmilyen emberi felügyeletet sem igényel automata volta miatt. Így a kert tulajdonosának akár több óra locsolási időt is megtakaríthat naponta. Ezt a manuális öntözőrendszer nem tudja, mivel az üzembe helyezéséhez szükséges az emberi beavatkozás. Ezen felül az automata már abban az esetben is takarékosabb, ha csak egyszer is elfelejti elzárni a manuálist. Máskülönben egyformán víztakarékosak, és rövid idő alatt képesek visszahozni az árukat.

Ezeket az öntözőberendezéseket évtizedek óta a leginkább víztakarékos műszerekké fejlesztették annak érdekében, hogy az egyre szűkösebbé vált és egyre értékesebb tiszta vízből a lehető legkevesebbet pazarolják el. A különböző kifejlesztett öntöző módok létrejöttével ma már minden automata öntözőrendszert az adott kertre lehet szabni, a vízparamétereihez méretezni. Ezáltal valósulhat meg a saját kertjére szabott víztakarékos öntözőberendezés. Az automatika zónánkénti programozása miatt pedig az éjszakai öntözéssel a párolgási veszteség is minimalizálható.

Automata öntözőrendszer

Automata öntözőrendszer

A vezetékes vízről való megtáplálás nem az egyetlen megoldás. Az automata öntözőrendszer üzemeltethető kútról, esővízgyűjtőből, de akár természetes vízforrásból is.

Nem csak gazdaságos, nem csak hatékony berendezésről beszélünk, de a háztartásunkat megkönnyítő, igen kényelmes berendezésről is. Az automata öntözőrendszer majdnem teljesen láthatatlan, és semmilyen módon sem korlátozza a kert használatát. A szórófejek csak az öntözés rövid ideig tartó működése alatt vannak a talajfelszín felett, egyébként láthatatlanul a talaj síkjában helyezkednek el.