Az illóolaj gyártás

Az illóolaj gyártás desztillációval történik. Minden esetben egy nagy üstbe helyezik bele a felaprított növényi részeket. A feltörő gőz az illóolajokat magával húzza. A gőz lehűtésével az illóolaj így kicsapódik. Az illóolaj nem oldódik vízben így igen könnyen eltávolítható, kinyerhető.

[wp_ad_camp_1]

Ezzel az eljárással már mindenki találkozhatott a mindennapi életben, amikor kamillás inhalálást végzett, egy-egy megbetegedés alkalmával. A citrom és narancs esetében nem ezt az eljárást alkalmazzák, hanem a préselést, hiszen itt a héjak képezik az alapanyagokat. Az oldószeres illó olaj gyártás során valamilyen oldószer segítségével vonják ki az illóolajat. Ez az oldószer lehet zsír, olaj vagy faggyú. Egy zsírral bekent üveglapra helyezik fel a növényi részeket. A zsír telítődik az illóolajjal amelyet pomádénak is neveznek. Itt még nem ért véget a folyamat, hiszen alkohollal még ki kell vonni az illóolajat.

Illóolaj

Illóolaj

Egy kilónyi illóolaj előállításához akár több tonnányi növényi alapanyag is szükséges ezért előállítása igen költséges. Egy kiló citromfű olajhoz például 10 tonna növény szükséges. Ha utánanézünk a 10 tonna árának, akkor rájöhetünk, hogy milyen költséges ez az eljárás. A feldolgozások során is akadhatnak nehézségek főleg a növények esetében, amikor a feldolgozás során előforduló nehézségekkel is meg kell küzdeni. Ilyen például a virágok ágak leválasztása. Példaként a rózsaolaj hozható fel, ahol ugye csak a szirmok szükségese, amelyet szirmonként le kell választani és körülbelül 30 kilónyi szükséges egy csepp olaj előállításához.