Az indiai konyha alapjai

Minden kultúra más és más, ettől színes a világ. Egy nemzet konyhaművészetének kialakulásának több százéves múltja van és napjainkban is folyamatosan változik, de az alapok megmaradnak. Vannak olyan konyhák, mint például az indiai konyha, amely világszerte híres és hasonlít abban a magyar konyhához, hogy leginkább erős, csípős ételekből áll.

[wp_ad_camp_1]

Az indiai konyha egyik fő különlegessége a fűszerezésében rejlik. Sokan el sem tudják képzelni, hogy mennyi különféle fűszert használnak egy étel elkészítése során. Népszerű fűszerkeverékek a különböző curry-k, valamint a paszták, mint például a fokhagymapaszta, gyömbérpaszta, chilipaszta.  A fűszerezés növeli az étvágyat és elősegíti az emésztési folyamatokat, többek között ezért is annyira fontos.  Az indiai lakosság nagy része hindu, ezért marhahúst egyáltalán nem fogyasztanak. A kedvelt húsfajták itt a csirke és a birka, az éttermekben természetesen minden fajta étel kapható. Az indiaiak nagy része vegetáriánus, ezért nagyon népszerűek a vegetáriánus fogásaik is. Annak ellenérem hogy az ételek nagy része igen fűszerezett, ezek közül nem mindegyik csípős, mint azt ahogy sokan gondolják. A nagyon erős csilipaprika használata leginkább Dél-Indiában jellemző.

Indiai konyha

Indiai konyha

A gabonákból nélkülözhetetlen a rizs, amelyet rengeteg különféle módon ízesítenek, mint például mandulával, kókusszal, fűszerekkel stb. Az indiai konyha, és az étkezések elengedhetetlen alkotóelemei a kenyérfélék, és ezeket szinten minden curry ételhez fogyasztanak. Legnépszerűbb ezek közül a chapati, mely egy lisztből és vízből készült egyszerű lepény. A déli részeken rizs és lencselisztből készült palacsintaszerű lepényeket is fogyasztanak és ezeket leginkább önálló étkezésként, különféle töltelékkel feltekerve stb.