Az oly csodálatos lappföld

Lappföld több országra kiterjedő területe gyönyörű, de nagyon messze van, éppen ezért nem is olcsó oda elutazni.  Jórészt finn, svéd és norvég területen fekszik, de komoly szelete nyúlik át Oroszországba is. Nyáron kifejezetten jó ott az idő, de nem tart túl sokáig.

[wp_ad_camp_1]

Az igazi lappok sosem alkottak önálló államot, mivel életük állandó vándorlásból állt, folyamatosan a rénszarvascsordák nyomában jártak. Ma is többen foglalkoznak réntenyésztéssel, de sokan le is telepedtek. A lapp a legtöbb joggal bíró kisebbség, és a réntenyésztésből élők a három skandináv ország között szabadon mozoghatnak.

Lappföld

Lappföld

Lappföld rengeteg téli sportprogrammal várja a turistákat. Lehet szánkózni, hokizni, utóbbit meg is tanítják a jeges kalandokban nem járatos európaiaknak. Ennek ellenére Lappföldre legtöbben mégis a Mikulás miatt utaznak. Lulea mellett van a világörökség részét képező „Gammelstad”, azaz „Ófalu”, s nem messze tőle Rovaniemi, Finn-Lappföld fővárosa. Itt van a Santa Claus Village, ahol hangulatos erdei fakunyhóban várja a gyerekeket a Mikulás. Lehet közös fotót készíteni, kívánságlistát leadni. Ugyanakkor muszáj megnézni a Mikulás postázó „üzemét”, ahonnan levelet lehet küldeni igazi lappföldi bélyegzővel.

Akik többet is szeretnének látni Lappföldből, azoknak más élmény az utazás, mert nyáron 24 órás a világosság, így éjjel-nappal úton lehet lenni. Rengeteg a látnivaló: a Pyha-Luosto Nemzeti Park sziklavilágába gyönyörű fenyvesből ereszkedhetnek le, hogy megnézzék meseszép tavait. Tankavaera látványossága az Aranyásó Múzeum, de a környéken igazi aranyásókkal is lehet találkozni. Ugyancsak látványos és gyönyörű a kanyonok és a fjordokkal szegélyezett skandináv partok, amit egyszer az életben látni kell! – Legalább is annak, aki Lappföldre utazik.