Az operatív lízing előnyei és hátrányai

Nem árt, ha először tisztába jövünk azzal, hogy mit is jelent az operatív lízing? Itt tulajdonképpen egy tartós bérletbe adásról van szó, amely számos területen megvalósítható. Ilyen például az iparcikk kölcsönzés, vagy a gépjármű tartós bérlése. Nagyon sok esetben az autóbérlés mellett döntenek a vállalkozások, hiszen az operatív lízing esetében mérlegen kívüli finanszírozásról van szó. Tehát ez azt jelenti, hogy a bérbevevő könyveiben ez nem lesz kimutatva.

[wp_ad_camp_1]

Az operatív lízing előnye, hogy a költségelszámolások és kifizetések összhangban vannak. Az ÁFA megfinanszírozása a bérbeadót terheli és nem a bérbevevőt. Egy esetleges bérbeadási szerződés meghosszabbítása esetén lehetőség van kedvezőbb finanszírozási feltételeket kialkudni. Mivel ez egy mérlegen kívüli finanszírozás, így a mérlegmutatók rendkívüli módon javulhatnak.

Az operatív lízing hátrányai közé sorolható, hogy a bérleti díjakat minden esetben Áfa fizetési kötelezettség terheli. A bérleti díjak esetében nem 0%-os Áfa az, amit ránk fognak terhelni. Az operatív lízing futamidejének végén – amikor már teljesen kifizetésre került például a gépjármű – sajnos nem jelent automatikus tulajdonjog átszállást. Csak abban az esetben, ha a zárt végű pénzügyi lízing mellett döntöttünk még a szerződések megkötésekor.

Lízing

Lízing

Ha nyílt végű szerződés van a kezünkben, akkor csak egy jogot kapunk meg arra, hogy maradványértéken megvásárolhassuk a gépjárművet. Egy gépjármű lízing esetében érdemes nagyon utánajárni az összes törvény adta lehetőségnek, hiszen lehet, hogy csak évek múlva, de akár kellemetlen helyzetbe is kerülhetünk!