Az ultrahangos áramlásmérő precíz vizsgálatokat tesz lehetővé

Ipari ágazatokban gyakorta felmerülő igény a folyadékok, illetve gázok szállításánál az áramlás ütemének precíz vizsgálata. Erre a célra különféle eszközök állnak a rendelkezésre, melyek egyaránt rendelkeznek bizonyos előnyökkel és hátrányokkal. A folyamatos innovációknak köszönhetően azonban ezek a kiegészítők egyre kevesebb hátulütővel bírnak.

Professzionális felhasználásra az ultrahangos áramlásmérő a legalkalmasabb. Ennek a működési elve alapvetően egyszerű, hiszen egy adó és egy vevőegység segítségével történik a folyamatos felügyelet. A hanghullámok sebességére ugyanis hatással van a közeg áramlási sebessége, így a két végpont közti távolság megtételéből erre pontosan lehet következtetni. Ráadásul az ultrahangos áramlásmérő egy noninvazív technológia, hiszen nincs közvetlen kapcsolat a mérőegység és az anyag közt. Ennek az élelmiszer-, illetve gyógyszeriparban hatalmas jelentősége van, arról nem is beszélve, hogy így a kiegészítő avulása is jóval lassabb, ami egy ultrahangos áramlásmérő esetében azt jelenti, hogy jóval ritkábban kell karbantartásokat végezni.

Természetesen a kínálatban többféle típus is elérhető, ezeket különféle felhasználási környezetben lehet alkalmazni. Ezért mielőtt még egy ultrahangos áramlásmérő beszerzése mellett döntenénk, feltétlenül meg kell vizsgálnunk a pontos igényeket. Egyáltalán nem mindegy ugyanis a vizsgálandó anyag természete, ahogy a vezetékek keresztmetszete, illetve az egyéb speciális kitételek is döntő befolyással bírnak. Egész másképp kell gondolkodni, ha az ultrahangos áramlásmérő például hőcserélőbe kerül beszerelésre és eltérően, ha a bizonyos vegyi anyagok, reagensek vizsgálata a célunk. Amennyiben a kérdés eldöntésében segítségre szorulnánk, mindenképpen kérjük ki hozzáértő specialista útmutatását, még a vásárlást megelőzően.