Az igazi kenyér kovásszal készül!

Nívós pékségek hűtőjében és polcain garantáltan megtalálható a kovász, mely a kenyerek és egyéb pékáruk lelke. A kovász egy úgynevezett előtészta, amely liszt és víz megfelelő arányban történő összekeverésével jön létre.

Ahhoz, hogy egy bármikor szolgálatra kész kovász legyen a háztartások hűtőjében, szükséges némi előkészület. Számos kovászrecept található már az interneten és az idősebb rokonok is garantáltan ismerik az „etetés” lépéseit. Az alap nagyjából azért mindenhol ugyanaz, az eltérés inkább a mennyiségekben, az eltelt napok számában fedezhető fel. Tehát az anyakovász létrejöttéhez szükséges egy befőttes üveg, liszt és víz. Az előzetesen meghatározott mennyiségű hozzávalókat alaposan össze kell keverni a befőttes üvegben, majd meleg helyen hagyni, hogy a különböző gombák nekilássanak a munkához. Persze a folyamat beindulásához szükséges, hogy a befőttes üveg ne legyen szorosan lezárva!

Kovászos kenyér

Kovászos kenyér

Tehát miután pihenőre ment a kellemes melegbe az anyakovász, másnap kezdődhet az etetés. Lehetőleg ugyanabban az időben, 12 óránként kell jóllakatni a kovászt liszttel és vízzel, úgy hogy előtte bizonyos mennyiség eltávolításra került az üvegből. Ezt napokon át kell folytatni, mire az eredmény egy szemmel láthatóan levegős, jól kezelhető anyakovász lesz. Amennyiben nincs minden nap használatban, mehet a hűtőbe, ez esetben csak hetente szokás etetni. Kenyérsütéshez kiváló, de sokan használják pogácsákhoz, kalácsokhoz, különböző péksütemények készítéséhez. A kovásszal készült termékek íze páratlan, megéri a munkát! Akinek esetleg nincs bátorsága elkezdeni az anyakovász készítést, keressen egy kovásszal dolgozó pékséget, ahol kaphat egy kisebb mennyiséget kezdésnek. Bár talán akad, aki túl elavultnak gondolja a házi kenyér készítés folyamatát – kiváltképpen ebben a rohanó világban -, talán mégis érdemes elgondolkodni azon, hogy a boltokban kapható gyors folyamatokkal készülő pékárukkal mik kerülnek az emberi szervezetbe!