Biztos helyen tartanád a pénzed? Így gondolkodj!

Legtöbben csak elég későn döbbenünk rá, hogy a biztos anyagi háttér egyik legfontosabb eleme a jól összeállított pénzügyi portfólió, aminek az alapját a rövidebb-hosszabb befektetéseink adják. Persze vannak, akik annyira soha nem merülnek el a kérdésben, hogy egy szakértő segítségét kérjék és az igényeiknek tökéletesen megfelelő csomagot állítsanak össze, ám erre nincs is feltétlen szükség.

Legtöbben pontosan megelégszünk azzal, ha van félretéve pár hónapra elegendő tartalék, emellett pedig közép, illetve hosszútávra némi befektetés. Ám mi a helyzet olyankor, amikor nem is értünk a tőzsde, vagy az értékpapír-kereskedelem világához, ráadásul nem is nagyon érzünk affinitást arra, hogy megtanuljuk ezt, például azért, mert egyáltalán nem érdekel minket a téma? Hiszen ilyen helyzetben is szeretnénk biztonságban tudni a pénzünket, és még ha nem is várunk el feltétlenül eget rengetően nagy hozamot, legalább az inflációtól védeni szeretnénk megtakarításunkat. Tartsuk a pénzt bankban? Vagy otthon a párnacihában?

Nyilván nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk, egyik sem túl jó ötlet. A simán bankszámlán tartott pénz szinte semmit sem kamatozik, a befőttesüvegben lévő pedig még annyit sem – igaz, ahhoz legalább másodpercek alatt könnyedén hozzáférhetünk -. Ha azonban lekötésekről beszélünk, azaz olyan tőkéről, aminek a felhasználását hosszú évekig még nem tervezzük, akkor ezeknél a megoldásoknál létezik sokkal jobb. Mégpedig olyan, amihez sem különösebb szakértelemre nincs szükség, sőt, számottevő kockázatot sem rejt magában, igaz ennek az az ára, hogy kimagaslóan nagy hozamra sem számíthatunk. Ez nem más, mint az állampapír, abból is az inflációkövető változatok. A PMÁP és a P€MÁP egyaránt kitűnő választás és mindegyikkel könnyedén tervezhetünk hosszú évekre előre is.