Csodálatos kirándulás Anzio-ba

Akit érdekel a hadtörténet, érdemes ellátogatni Anzióba, egy ősi tengerparti városba, amely Rómától 52 km-re található. Itt már a Kr. E. 5. században vívtak csatákat. A szövetséges erők 1944 januárjában kétéltű partraszállással indították hadjáratukat Olaszország meghódítására. A partraszállásról és a csatáról készült fotók a Beachead Múzeumban találhatók. Az utazók felkereshetik a temetőket, ahol brit és amerikai csapatokat temettek el.

[wp_ad_camp_1]

A csaták között Anzio egy halászkikötő és kompkikötő volt a Pontine-szigeteken. A város jó hely a régi római villák, a római torony, valamint a második világháború rókanyílásainak megtekintésére a Riserva Naturale di Tor Caldara-ban. A tengervíz illata a kikötőbe csábíthatja a látogatókat, ahol megtekinthetik a halászflottát és elfogyaszthatják a város híres halait. A napkeresők homokos tengerpartokon tölthetik el idejüket, köztük a népszerű Blue Bay-en. Rómától alig egy órányi vonatútra fekszik Anzió, és tömegközlekedéssel sokkal könnyebb eljutni ide. A Roma Terminiből egyszerűen be kell ugrani egy közvetlen vonatra, és hátradőlni, majd nézni, ahogy a világ elhalad az ablaka mellett. A vonatok általában óránként egyszer közlekednek, bár csúcsidőben akár félóránként is járnak. A jegyek akár három euróba is kerülhetnek, és ha megérkezik Anzióba, mindössze tíz perces sétára találja magát a város központjától és annak gyönyörű kikötőjétől.

Ha autót bérel, akkor Rómából Anzióba vezetni nem rossz ötlet; elhalad néhány kellemes táj mellett, és ez az út is alig több mint egy órát vesz igénybe. Róma központjától induljon közvetlenül délre az SS148-as úton, amely egy csodálatos természetvédelmi területen vezet át. Aprillánál menjen ki az SS207-re – onnan pillanatok alatt eléri Anziót. Egy másik lehetőség az, hogy a Via Cristoforo Colombo mentén haladunk, amíg el nem érjük a csillogó Földközi-tengert. Innen az SP601-es autópályán haladjon végig a parton Anzióig, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tengerre.