Csontváry – Mit érdemes tudni róla?

Csontváry Kosztka Tivadar festő nevét sokan ismerik, azonban csak keveset tudnak rólak. Pedig híres festőnkről számos érdekességet tudhatunk meg, ha egy kicsit jobban utána nézünk életének. Ráadásul tudásunk akár egy beszélgetés folyamán is megvillanthatjuk.

[wp_ad_camp_1]

Csontváry Kosztka Tivadar, híres festőnk élete számtalan érdekességet tartogat. Híres festőnk 1853-ban született, ugyanabban az évben, amikor az egyfülű festő, Vincent Van Gogh. Bár az emberek Csontváry Kosztka Tivadarként ismerték meg, azonban Kosztka Mihály Tivadar néven született. Csontváry nagyon sokat utazott és osztrák-magyar állampolgár volt. Főleg a Közel-Keletet szerette. Csontváry eleinte nem készült festői pályára, ugyanis apja nyomdokaiba lépve gyógyszerésznek tanult. Egy nap a patika előtt ülve pingálgatott egy vénycédulára, amikor az idős patika tulajdonos meglátta a sebtében alkotott művet. Az idős patikus így kiáltott fel: „Hisz maga festőnek született!”. Ez volt az első löket a festészet felé. Csontváry állítólag egy hangot is hallott, miszerint ő lesz a világ legnagyobb napút festője. Emiatt sokan a skizofréniával is kapcsolatba hozták, azonban sosem kezelték ezzel a betegséggel.

Csontváry festészete

Sokan úgy vélik, hogy Csontváry olajfestékkel alkotott, ami nem igaz, ugyanis a híres festő egy általa kikevert anilin alapú festékkel dolgozott. A már említett napút festés vagy napfestés kifejezés Csontváry által lett megalkotva. A kifejezés arra utal, hogy Csontváry nagy hangsúlyt fektetett képein a napszakok színvilágának bemutatására. Az európai művészvilág egyöntetűen elismerte a festő tehetségét, viszont hazánkban nem értették meg, sőt gúnyosan fogadták műveit. Bárhogy is nézzük, kétségtelen, hogy egy nagy festőről van szó, akinek művészetét ma már elismerik.