Design és keresőoptimalizálás

Egy weboldal megépítésének első gondolatánál egész biztos vagyok benne, hogy senkinek sem az jut eszébe, hogy az később megfeleljen a keresőoptimalizálás kritériumainak. Ebben olykor a grafikus is „ludas”, mert saját igénye és ízlése, művészi hajlama szerint alkotja meg a designt, figyelmen kívül hagyva, hogy később komolyabb átalakítást igényelhet, ha a tulajdonos keresőoptimalizálni szeretné. Ezért érdemes már a kezdetek kezdetén leszögezni, hogy weboldalunkat keresőbarátnak szeretnénk látni, megfelelve ezzel mind a Google, mind a látogatók igényeinek.

[wp_ad_camp_1]

És ebben nem szabad egyiket sem a másik rovására háttérbe sorolni. Mindkettő egyenrangú. Ha nem „szereti” a Google a weboldalt hátrasorolja, ergo a látogatók nem találják meg. Hiába van látogatónk (Adwordsből, vagy esetleg egy agresszívebb linképítés kampány során ideig-óráig a kereső élén tanyázik), ha a design miatt tovább kattintanak. A design legyen kényelmes a látogatónak, ha aloldalról érkezik, akkor tudjon könnyen a főoldalra találni és fordítva is. Ha azt szeretnénk, hogy a kereső értékelje a weboldalt, akkor ne tároljunk képként szöveget! Semmilyen formában, sem menü, sem gomb szövegét.

Seo101 - Keresőoptimalizálás

Seo101 – Keresőoptimalizálás

Mivel a tartalom szent, ezért érdemes a főoldalnak akár külön tervet is készíteni, hogy bő releváns tartalmat tudjunk elhelyezni, ugyanakkor figyelve arra, hogy ne mindent a főoldalon mondjunk el. Jusson szöveg az aloldalakra is.

Ezek csak apró kritériumok, de a keresőoptimalizálás szempontjából nélkülözhetetlenek, ha későbbiekben a természetes találati lista élét célozzuk meg!