Diétás tippek a gluténintolerancia kezelésére

A gluténmentes diéta manapság divattá vált, mivel egyre többen diagnosztizálják a gluténintoleranciát és a cöliákiát. A gluténintolerancia olyan állapotra utal, amelyben egy személy allergiás tüneteket mutat, miután glutént, a búzában, árpában és néhány más gabonában, például rozsban található fehérjét tartalmazó étrendet fogyaszt.

Válasszon feldolgozatlan, teljes értékű élelmiszereket, például babot, magvakat és dióféléket, amelyek természetesen gazdagok B-vitaminban, cinkben, kalciumban, fehérjékben és vasban, amelyek szintén megtalálhatók a búzában. Mindezek a teljes értékű élelmiszerek kiváló rost- és magnéziumforrások is, amelyek létfontosságúak az egészséges emésztéshez. A bab, a lencse, a magvak és a diófélék kiváló fehérje- és kalciumforrások azok számára is, akik tejmentes, gluténmentes vegetáriánus étrendet folytatnak. A hús és baromfi rendszeres fogyasztása javítja a gluténmentességből adódó hiányosságokat. A biztonság kedvéért friss hús fogyasztása javasolt a feldolgozott vagy fagyasztott húskészítmények helyett, mivel ezek feldolgozószer formájában rejtett glutént tartalmazhatnak.

A glutén intoleranciában és cöliákiában szenvedőkből köztudottan hiányzik a D-vitamin, amely a kalcium felszívódásához szükséges szervezetünkben, és ha ezt a hiányt nem orvosolják időben, az sok embernél csontritkulás kialakulásához vezethet. A halak és más tengeri ételek különösen gazdagok ebben a létfontosságú vitaminban, és rendszeres bevitelük nagymértékben segíthet ennek a hiánynak a leküzdésében. A D-vitaminon kívül a tenger gyümölcsei a cink bőséges forrásai, egy másik létfontosságú tápanyag, amely hiányos a gluténérzékeny emberekben, ezért érdemes D-vitamin készítményeket is fogyasztani ennek a pótlására.