Ebből sejthető, hogy hormonproblémánk lehet

Szervezetünk egy hihetetlenül összetett rendszer, aminek egy jó részét még mind a mai napig nem is térképezték fel a tudósok. Bár már nagyon sok mindennel tisztában van a tudomány, bizony bármilyen kényelmetlen érzés is elismerni, sajnos vannak olyan problémák, amikkel a legélesebb elmék sem tudnak mit kezdeni.

Emiatt aztán meglehetősen kétségbeejtő, amikor fájdalmas, kellemetlen tüneteket észlelünk magunkon, elkezdünk kivizsgálásokra járni, viszont mindenki csak széttárja a kezét tanácstalanul és fogalmuk sincs, hogy mi lehet a baj forrása. Ilyenkor előbb-utóbb felmerül a hormonprobléma, mint lehetséges ok, főképp, ha az erre jellemző tünetek közül egyszerre többet is tapasztalunk. Hirtelen súlyváltozás – legyen szó akár fogyásról, akár gyarapodásról -, feltűnően nagy mértékű hajhullás, bőrproblémák – beleértve a pattanásokat, illetve a pigmenthiányt is -, fáradékonyság, álmatlanság, depresszió, hangulatingadozások. Ezek mind a hormonrendszerünkkel kapcsolatos zavarokra enged következtetni, főképp, ha egyéb szervi bajra egyik vizsgálat sem derített fényt.

Ilyenkor szerencsére van segítség, méghozzá egy jó endokrinológus képében. A bonyolultnak tűnő megnevezéstől nem kell megijedni, a vizsgálatok nem járnak sem különösebb kellemetlenségekkel, sem fájdalommal. Egy minden részletre kiterjedő kórismereti beszélgetés nyújtja az alapot, ezt pedig egy kimondottan a hormontermelő mirigyek állapotára specializált vérvétel követi. Ha még ebből sem száz százalékig megállapítható a helyzet, akkor ultrahangvizsgálat és egyéb analízisek következnek, egészen addig, amíg a pontos probléma felderítésre nem kerül. A kezelés általában egyszerű – bár a betartása igényel némi odafigyelést -. A legtöbbször gyógyszerszedés felírására kerül sor, ezt pedig szigorú diétával kell kiegészíteni, méghozzá életmódváltás szerűen. Amennyiben azonban tartjuk magunkat az orvos utasításaihoz, a változás már hetek alatt érezhető lesz.