Egy repülőgép újjászületése, Malvinka csodája

A repülés iránti rajongás megnyilvánulhat abban, hogy állandóan az eget fürkésszük, és próbáljuk kitalálni, milyen géptípus húzza maga után a csíkot. Rajongásunk testet ölthet abban is, hogy speciális rádió adóvevők segítségével hallgatjuk a pilóták és az irányítók közötti beszélgetéseket, különleges fotókat készítünk a le- és felszálló repülőgépekről, vagy figyelemmel kísérjük útjukat az interneten elérhető radarkép segítségével.

Létezik azonban egy önkéntesekből álló kis csapat, akik a repülőgépek irányában tanúsított szeretetüket különleges módon fejezik ki. 2009 szeptemberében hozzákezdtek egy olyan munkához, aminek köszönhetően egy, a Ferihegyi Skanzenben lakó IL-14-es típusú repülőgép megtapasztalhatja, milyen lehet főnixmadárnak lenni.

Az önkéntesek elhatározták, hogy szabadidejüket rá áldozva, felújítják, renoválják a repülőgépet, aki – hiszen repülős berkekben nem csak egy vasdarabról beszélünk – a HA-MAL Malvinka nevet kapta. Malvinka 1991. október 20. óta lakója a Repülőgép Emlékparknak, és az elmúlt évek során kisebb csoda történt vele. Gondos kezek összefogtak, és vadonatúj festéssel öltöztették fel, és a műszereit, hajtóműveit is kezelésbe vették. A projektet az ötletgazdák annyira komolyan gondolták, hogy rengeteg belefektetett munkaóra után, 24 évvel az utolsó használat után, 2011 áprilisában, majd 2011. május 20-án hivatalosan is megtörtént Malvinka első (a jobb oldali) motorindítása.

Malvinka

Malvinka

A csoda azonban nem állt meg itt. A lelkes önkéntesek további munkálkodásának hála, 2012. március 25-én a bal oldali motor is feldübörgött. A repülőgépet, a gép feltámadását a rajongók a Múzeumok éjszakája című rendezvény keretében is megcsodálhatták. És a munka tovább halad. Malvinka angyalai azon dolgoznak, hogy az Emlékparkba kilátogató vendégek rendszeresen megcsodálhassák ennek a legendás gépnek a hangját, főnixmadár-szerű életre kelését.