Egy új eszköz gyorsabb módszert kínál az antibiotikum-rezisztens baktériumok kimutatására

A bakteriális fertőzések világszerte az egyik legnagyobb egészségügyi problémává váltak, és egy nemrégiben készült tanulmány szerint a COVID-19 betegek sokkal nagyobb eséllyel szereznek másodlagos bakteriális fertőzéseket, ami jelentősen megnöveli a halálozási arányt.

[wp_ad_camp_1]

A fertőzések leküzdése azonban nem könnyű feladat. Ha az antibiotikumokat gondatlanul és eltúlozva írják fel, az antibiotikumokkal szemben rezisztens gének gyors megjelenéséhez és elterjedéséhez vezet, ami még nagyobb problémát okoz. A Betegségmegelőzési Központ adatai szerint évente 2,8 millió antibiotikum-rezisztens fertőzés jelenik meg az Egyesült Államokban, és több mint 35000 ember hal meg miattuk. Az egyik tényező, amely lelassítja az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok elleni küzdelmet, az a teszteléshez szükséges idő. A hagyományos módszer a betegből kivont baktériumokat alkalmazza, és összehasonlítja az antibiotikumokkal, de az eredmények 1-2 napot vehetnek igénybe, növelve a halálozási arányt, a kórházi tartózkodás hosszát és az ellátás összköltségét.

Seokheun „Sean” Choi docens, a Binghamton Egyetem Thomas J. Watson Műszaki és Alkalmazott Tudományi Főiskolájának Villamos és Számítástechnikai Tanszékének oktatója a baktériumok antibiotikum-rezisztencia-tesztelésének gyorsabb módját kutatja. „A fertőzések hatékony kezeléséhez ki kell választanunk a megfelelő antibiotikumokat a pontos dózissal a megfelelő időtartamra” – mondta. „Szükség van egy antibiotikum-érzékenységi vizsgálati módszer kidolgozására és hatékony iránymutatások kidolgozására ezen fertőzések kezelésére.” Az elmúlt években Choi számos olyan projektet dolgozott ki, például egy olyan projektet, amely emberi izzadság felhasználásával fejlesztette ki a bioakkumulátorokat.