HPV teszt vizsgálat a fertőzöttség megállapítására

A humán papillomavírus napjaink egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, mely emberről emberre terjed. A HPV a bőr, illetve a nyálkahártya laphám sejtjeiben szaporodik. A fertőzés elsősorban szoros bőr- és nyálkahártya kontaktussal terjed, azonban ritkább esetben fertőzött használati tárgyakkal által is terjedhet.

[wp_ad_camp_1]

Kérjen HPV teszt vizsgálatot – A HPV vírus eleinte sem tüneteket, sem panaszokat nem okoz, így a többségnek fogalma sincs arról, hogy megfertőződött, így a tudta nélkül adja tovább a fertőzést. A fertőzés HPV teszttel mutatható ki a leginkább. A HPV teszt folyamata során citológiai kefével hámkaparékot vesz az orvos a vizsgálandó területről, majd a minta speciális transzport oldatba kerül, amiben molekuláris biológiai laboratóriumba kerül. Ott HPV DNS kimutatása által igazolható a fertőzöttség. A laboratóriumi vizsgálat nem csak a HPV DNS jelenlétét tudja igazolni, hanem az adott HPS típusát vagy típusait is meghatározza. Ugyanis előfordulhat, hogy többszörös fertőzésről van szó. A több, mint százötvenféle HPV közül körülbelül negyvenféle okoz megbetegedést a nemiszerveken, amiből több is magas kockázatú.

A HPV vírust nem kizárólag a citológiai vizsgálat által, hanem akár más nyálkahártyákból vett minták alapján is azonosítani lehet. Abban az esetben, ha arra gyanakszik, hogy Ön is megfertőződött a HPV valamelyik típusával, mert a nemi szervén vagy a száj nyálkahártyában elváltozásokat tapasztal, akkor mielőbb keressen fel egy szakorvost HPV teszt vizsgálat elvégzése céljából. Bővebb információkért azt javasoljuk, hogy látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra, ahol bővebben tájékozódhat a HPV vírust és fertőzést illetően. Természetesen a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalon elérhetőséget is talál!