Egyre népszerűbb hobbi az autogramgyűjtés

Évtizedekkel ezelőtt még alig néhányan gyűjtötték a híres emberek aláírásait, ma már egyre több hódolója van ennek az érdekes hobbinak. Az autogramgyűjtés talán Amerikából indult, elképzelhető, hogy talán a legendás Tarzantól, Johny Weissmüllertől, vagy a szexi Marylin Monroetől kérte az aláírás vadászat úttörője az első kézjegyet.

[wp_ad_camp_1]

Magyarországon feltehetően a Latabár dinasztia valamelyik ősi tagját kérték meg arra az elsők között, hogy egy papírlapra írja alá a nevét.

Az autogramgyűjtés a legolcsóbb hobbi. A leghíresebb világsztár aláírásnak is legfeljebb eszmei értéke van.

Az bizton tudható, hogy az első magyar író, akinek aláírásáért sorba álltak a rajongók, Mikszáth Kálmán volt. Az 19oo-as évek elején, Szegeden, az utcán sétálva érte az olvasók rohama. (Erről korabeli fotót is láthatunk az interneten. )

Régen többnyire a népszerű színészekre vadásztak a rajongók. Egy Jávor Pál tíz Bilicsi Tivadart ért, míg egy Karádyért tíz Szörényi Évát kértek és kaptak.

Autogram gyűjtés

Autogram gyűjtés

Ma már nem jellemző, hogy a sztárokat lerohannák az utcán, legalábbis nem Magyarországon. A nagy külföldi filmsztárok autogramjaira azért van kereslet.

Régen a focistáink aláírása is komoly érték volt.Egy Puskás Öcsi autogram valóságos kincsnek számított.  Ma nincs ember, aki egy magyar focista kézjegyére hajtana. De  Ronaldo vagy Messi aláfirkantását egy életre elteszi, aki hozzájut.

Ma már egyre kevésbé divat papírra kérni, az aláírásokat. A tartózkodó autogramvadászok a trikójukra, blúzukra kérik a szignót. A szemérmetlenebbek viszont valamelyik testrészükre – akár a legintimebbre – kérik és kapják a rajongott sztár kézjegyét, amelyet aztán be is tetováltatnak maguknak.

Egy hátránya van ennek: nem lehet eladni vagy elcserélni. Örök emlék marad.