Egyszerre egészséges és veszélyes a grépfrút!

A grépfrút egyike a legsokoldalúbb citrusféléknek. A szervezetre gyakorolt jótékony hatásait minden szakember elismeri. Ez a kesernyés-, savanykás ízű gyümölcs remek C-vitaminforrás. Egy átlagos grépfrút elfogyasztása fedezi is a napi C-vitaminszükségletet, de többféle B-vitamint, folsavat, magnéziumot, káliumot, kalciumot, foszfort és még cinket is tartalmaz.

[wp_ad_camp_1]

A gyümölcs rendkívül magas rost- és víztartalma miatt több diéta népszerű alkotóeleme is. Egyes vegyületei segítik az ásványi anyagok felszívódását, emellett jótékony hatással vannak a szívműködésre, sőt serkentik a máj zsírbontó aktivitását is.

A grépfrút viszont, a narancshoz hasonlóan olyan furanokumarin vegyületet is tartalmaz, amely gátolja a gyógyszerek egy részének lebontásában fontos szerepet játszó enzimrendszerek működését. Ez annyit tesz, hogy ha egy adott gyógyszer beszedése előtt pár órával grépfrútot fogyasztasz, akkor az túladagoláshoz hasonló állapotot idéz elő. A túladagolás márpedig veszélyes egészségkárosodást okozhat.

Grapefruit

Grapefruit

Nem kell persze azonnal megijedni, csupán 50 éves kor felett az ilyen apróbb részletekre is oda kell figyelni. A kor előrehaladtával gyakoribb a rendszeres gyógyszerfogyasztás, illetve egyre több emberben tudatosul a rendszeres gyümölcs fogyasztás fontossága is. Tudni kell tehát, hogy adott gyógyszerek grépfrúttal való fogyasztása súlyos mellékhatásokat idézhet elő. Kérd ki gyógyszerészed., vagy családorvosod véleményét, mielőtt grépfrútot fogyasztanál.

A legtöbb esetben a szorongás csökkentő gyógyszerek, az aritmia elleni szerek, a különféle antidepresszánsok és antihisztaminok, a görcsroham elleni gyógyszerek okozhatnak gondot grépfrúttal keverve, így ha ezek egyikét szeded, akkor nézz utána az apró betűs résznek is.