Élesztő a mindig tökéletes süteményekhez

Minden alkalommal, amikor kelt tésztát készít, tudja: az élesztő nélkülözhetetlen. Legyen szó száraz élesztőről, a tasakos, szemcsés megjelenésű élesztőről, vagy akár friss élesztőről, amelyet hűtőszekrényben kell tárolni, íme néhány dolog, amiket tudnia kell, hogy soha ne foglalkozzon az élesztővel és a tészták növekedésével kapcsolatos problémákkal.

Először is tisztázzunk egy szempontot: bármelyik típust használjuk is, az eredmények hasonlóak lesznek. A száraz vagy friss élesztő használata közötti különbségek nem feltétlenül az eredményekben, mint inkább a használat egyszerűségében jelennek meg. Más szóval, ha évek óta arra tanítják, hogy friss élesztővel dolgozzon, ahogyan a nagymamája szokott, akkor nem valószínű, hogy elkezd száraz élesztővel süteményeket készíteni, csak azért, mert a recept szerint ezt kell tenni. És ez rendben van, senki nem mondja, hogy nem használhat friss élesztőt, csak azt, hogy egy kicsit jobban kondicionálja. Másrészt, ha Ön még új a konyhában, a száraz élesztő előnyei tagadhatatlanok. Először is a száraz élesztőt a szekrényben tarthatja, amíg le nem jár, ha pedig lejár, akkor biztosan nem jár le túl hamar. Ugyanez nem mondható el a friss élesztőről, amelyet a vásárlás után egy napon belül, legfeljebb két napon belül érdemes felhasználni. Ellenkező esetben, amikor nagyobb a fánk iránti vágya, azt tapasztalja, hogy nem áll rendelkezésére jó élesztő. Összefoglalva tehát, ha van választása, könnyebb a száraz élesztővel dolgozni, és hosszabb távon nagyobb valószínűséggel dob ki kevesebb élelmiszert.

Hogyan egyenlítheti ki a friss élesztőt és a száraz élesztőt? Alapvetően a szabály nagyon egyszerű: ha a receptben meg van írva, hogy mennyi friss élesztőt használjon, de csak száraz van, akkor ossza el a friss élesztő mennyiségét 3-mal. Körülbelül ennyi száraz élesztőt kell majd felhasználni. Ha pont fordítva van, akkor a mennyiséget meg kell szorozni 3-mal és megkapja a szükséges mennyiségű friss élesztőt.