Emésztőrendszeri megbetegedések kutyáknál

Az emésztőrendszeri problémák a kutyáknál nagyon hasonló tünetekben jelentkeznek, mint az embereknél. Minden olyan betegséget, ami rontja az emésztést és megakadályozza a táplálék felszívódását a belekben, emésztőrendszeri rendellenességnek nevezhetünk.

[wp_ad_camp_1]

A megfelelő emésztés a kutyák számára nélkülözhetetlen ahhoz, hozzájussanak a tápanyagokhoz, egészségesek és energikusak maradjanak. Mivel az emésztési zavaroknak számos különböző típusa van, mindenképpen érdemes konzultálni állatorvossal, aki pontosan megállapítja, hogy a kutya milyen betegségben szenved.

Az akut gastroenteritis a gyomor-bél traktus fertőzése vagy gyulladása. Okozhatja tárgy lenyelése, mérgező növények elfogyasztása és élelmiszer allergia is. A colitis-t, azaz az akut vastagbélgyulladást kiválthatja parazita, daganat, polip, allergia. Általában 5 év alatti kutyáknál jelentkezik, gyakran véres, nyákos székletben nyilvánul meg. Ha a lágy széklethez fokozott étvágy is társul, hasnyálmirigy problémára gyanakodhatunk.

Kutya emésztőrendszeri betegség

Kutya emésztőrendszeri betegség

A hányás, a hasmenés, a gyengeség, a fokozott gázképződés, a hasüregi fájdalom, fogyás az emésztőrendszeri betegségek leggyakoribb tünetei a kutyáknál. Az esetek többségében a panaszok napokon belül elmúlnak, azonban ha egy hétnél tovább fennállnak, ideje állatorvoshoz fordulni.

A táplálék alapvetően befolyásolja a kutyák emésztését, ezért nem mindegy, hogy milyen eledelt választunk számára. Ha tudjuk, hogy kedvencünk gyomra érzékeny, könnyen emészthető, a bél és a gyomor irritációját megakadályozó tápot adjunk neki.