Érdekességek az oroszlánról

Az oroszlánt az állatok királyaként szokták emlegetni, és a macskafélék családjába tartozik. Nagy-Britanniában az oroszlán szerepel a királyi és a lovagi címerpajzsokon, de a nagymacska a művészetben és az irodalomban is fontos helyet foglal el. Az oroszlán húsevő állat, és mindegyik macska a családjával él, de a csoport legfőképp nőstényekből tevődik össze.

[wp_ad_camp_1]

A hím oroszlánok sörényének növekedése egy éves kor körül következik be, és egészen négy éves korukig megállás nélkül nő a szőrzet. Minden egyed sörénye különböző, hiszen klíma és más tényezők befolyásolják a szőrzetet. A kutatások rájöttek arra, hogy a sörény a harc során megvédi az oroszlánok fejét, valamint nyakát az ütésektől. Sokan azt állítják, hogy a sörény azt a célt szolgálja, hogy az oroszlán félelmetesebbnek tűnjön az ellenségei szemében. Létezik egy olyan elmélet is az sörénnyel kapcsolatosan, hogy a szőrzetnek köszönhetően a nőstény állat vonzóbbnak látja a hím egyedet. A nőstény oroszlánok leginkább a sötétebb színű sörénnyel rendelkező nagymacskákkal párosodnak, mivel ezek a hímek idősebbek, magas a tesztoszteron szintjük, tehát agresszívebbek.

Oroszlán

Oroszlán

Bizonyára kevesen tudják, hogy Ázsiában a gyógyszeriparban az oroszlánok csontjait felhasználják, és mára már szinte mindenhol az értékes csontjukért tenyésztik ezeketket az állatokat. Dél-Afrikában engedélyezték az oroszlánokra való vadászást, és így évente körülbelül 500 példányt ejtenek el. Az oroszlánok csontjait csak akkor vihetik ki a dél-afrikai országokból, ha bizonyítható, hogy az állatot a törvények megszegése nélkül lőtték le, vagy, hogy az oroszlán természetes halál miatt pusztult el a szülöhelyén. Az oroszlánra vadászokat csak a trófea érdekli, ezért a csontok eladása nem ütközik törvénybe.