Erősen fűszeres, chilisen sokoldalú

A csípős ételek rajongói jól ismerik ennek a fűszernövénynek az erejét. A chili, pontosabban a chili paprika számos típusa ismert már a konyhaművészet művelői számára. A növény ismerői azt is tudják, hogy egyes változatot csak különös gondossággal, gumikesztyűben szabad feldolgozni. A legerősebb címet a Carolina Reaper névre keresztelt változat viseli, csípősségi szintje a Scoville-féle skála szerint 2.200.000 SHU.

Sokféle chili-fajtával találkozhatunk. Színre, formára, aromára nézve is változatosak, erejükben is komoly különbségek vannak. A leggyakrabban piros-vörös színű paprikákkal találkozunk, azonban létezik citromsárga, csokoládébarna, illetve zöld színű is. Egy azonban biztos, ha chili, akkor csípni fog. A paprikafélék csípősségét egyébként a kapszaicin nevű anyagnak köszönhetik. Amikor valami csípőset fogyasztunk, forróságot vélünk érezni, és automatikusan hűteni próbáljuk a szánkat. Azonban ez csak az érzet. A kapszaicin ugyanis a hőérzékelő idegvégződéseket ingerli, mind a bőrön, mind a nyálkahártyákon. Ezért ajánlott egy bizonyos erősségi szint felett védőkesztyűben feldolgozni a chili paprikát, ugyanis égési sérülések okozta tüneteket produkálhat.

A chiliben található kapszaicin azonban jótékony hatással is bír. Bizonyos daganatos megbetegedések esetében a kutatások azt mutatták, hogy ez a hatóanyag csökkentette, illetve meggátolta a rákos sejtek növekedését. A legújabb kutatások szerint a chili, illetve annak kapszaicin-tartalma védelmet nyújthat a gyomorfekély, gyomorgyulladás ellen, növelve a gyomor nyálkahártyájának vérellátását. Fájdalomcsillapító hatása is ismert, ebben az esetben krém formában kerül alkalmazásra. Ízületi fájdalmakra, fejfájásra, migrénre is alkalmazható, egyes bőrbetegségek ellen is felveszi a kesztyűt. A chiliben található kapszaicin emellett gyorsítja az anyagcserét, és jótékony hatással van a szervezet vérellátására is.