Erre figyelj, ha eladnád otthonod!

Előbb, nem utóbb, szinte mindenki életében eljön az a pillanat, amikor eladja addigi otthonát. Legtöbbször azért, mert bővül a család és valami nagyobbra van szükség, de sokan lakásból költöznének kertes házba – vagy éppen fordítva.

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy bőven van időnk és nem sürget semmi, akkor persze könnyű az ügy, meghirdetjük, vagy szólunk ismerőseinknek, hogy ha tudnak valakit, akkor nyugodtan ajánlják be neki, és várunk, hogy megérkezzen a tökéletes vevő. Ám sajnálatos módon a legtöbb ingatlan adásvétel nem ilyen mesébe illő, és keveseknek adatik meg, hogy nyugodt ütemben adják el otthonukat. Ehhez ugyanis az szükségeltetik, hogy annak az ára ne kelljen az új otthon megvásárlásához és legyen annyi félretett tőke, hogy vagy készpénzre tudjanak vásárolni, vagy legalább az önerőt fedezze a lakáshitel mellé.

Ha azonban a vételárba bele van kalkulálva a régi eladási ára is, akkor komoly szervezettségre és némi szerencsére is szükség van, hisz egy pár hónapos ablakban kell elintézni mind az eladást, mind a vételt. Ez esetben amennyire csak lehet, tökéletesre kell csiszolni a hirdetést, hogy a lehető leghamarabb elkeljen az ingatlanunk. Szerencsére van pár trükk, amit bevethetünk, ráadásul ezek egy része nem is igényel különösebb befektetést. Ami kőbe vésett alapszabály, hogy csak és kizárólag kitűnő fotókkal hirdessük meg a lakásunkat, ehhez, ha kell, akkor fogadjunk fel fotóst, vagy kérjünk meg olyan ismerőst, aki legalább hobbiszinten ezzel foglalkozik. Azt talán mondanunk sem kell, hogy nagyon alaposan takarítsunk ki és tegyünk patinás rendet a képek elkészülte előtt. A hirdetésben emeljük ki az ingatlan előnyeit, ám legyünk őszinték, hisz a helyszínen úgyis minden ki fog derülni. Végül, de nem utolsósorban: vannak olyan esetek, amikor érdemes valamennyit költeni a lakásra, főleg, ha valamelyik része nagyon ramaty állapotban van. Egy tisztasági festés, vagy egy helyiségben a laminált padló cseréje nem egy magas összeg és könnyen lehet, hogy eladáskor a többszörösét visszahozza majd, arról nem is beszélve, hogy egy ilyen hiba elriaszthatja az amúgy potenciális vevőt is.