Ételek, amikről nem is gondolnád, hogy roncsolják a fogaidat

A legtöbben csak akkor tanulják meg értékelni fogaik egészségét, amikor azok már romlani kezdenek, ám rendszerint olyankor már késő. Pedig kevés olyan dolog van, amit annyit hallunk fiatalkorunkban, mint azt, hogy legalább naponta kétszer alaposan mossunk fogat – ám ennek ellenére a megfelelő szájhigiénia még mindig nagy problémát jelent.

Egyáltalán nem mindegy ugyanakkor, hogy elhanyagolás okozza a különböző egészségügyi panaszokat, vagy egyszerű figyelmetlenség – esetleg félreinformáltság -. Ha nem mossuk a fogainkat és gyakorta előfordul, hogy úgy fekszünk le, hogy nem tettük meg a szükséges lépéseket, akkor persze nem is nagyon kell csodálkozni, ha egymást érik a szuvasodások. Viszont van az embereknek egy jelentős csoportja, akiknél épp ennek az ellenkezője az igaz. Bár alaposan mossák, fogselymezik és öblögetik fogaikat, ennek ellenére sűrűn kell meglátogatniuk az orvosukat, mert egyik panasz követi a másikat.

Sokan a genetikára fogják, ám annak vajmi kevés szerepe van a fogaink állapotában – noha kétségkívül van egy minimális ráhatása -. Jóval jelentősebb befolyásoló tényező az, hogy mikor és mit eszünk – illetve iszunk -. A napi két fogmosás ugyan dicséretes, ám ha közte eltelik 10 óra és közben megállás nélkül szénsavas üdítőt iszunk és szénhidrátban gazdag nassolnivalóval kényeztetjük magunkat, akkor nem szabad csodálkozni, hogy hosszú távon ez panaszokat okoz. Ugyanez a helyzet a savas kémhatású élelmiszerek esetében. Reggelente citromos vízzel indítani a napot frissítő ugyan, de a fogzománc nem túl hálás érte. Értelemszerűen szintén ez a helyzet a citrusfélékkel is, hiszen óriási galibát okozhatnak. Szerencsére egy apró trükkel rengeteget segíthetünk és még csak különösebben kényelmetlenséget sem okoz. Ilyenkor egy alapos – sima vízzel történő – szájöblögetéssel rengeteget javíthatunk az esélyeinken. Persze a legfontosabb ettől függetlenül a rendszeres és alapos fogmosás.