Európa legjobb egyetemei

Talán senkit sem lepünk meg azzal, ha azt mondjuk, hogy Európa 22 országában található 200 egyetem közül az Oxford és a Cambrigde állnak az élen.

[wp_ad_camp_1]

Amikor a világ legjobb egyetemeit vették alapul, akkor az USA és UK intézményei mellett, Svájc is rangos helyezés ért el. Mint már említettük a lista élen az Oxford és a Cambrigde egyetemek állnak. Ám az első tíz helyezésen belül még hét angliai egyetemet találhatunk meg. Ám el kell mondanunk, hogy a további helyeken is főként Nyugat és Észak Európa intézményei jeleskednek. Az első dél európai a listán a spanyolországi Barcelonában található Autonóm Egyetem áll. Amennyiben országokra bontjuk a listán található egyetemeket, akkor Egyesült Királyság 46 és Németország 36 egyetemmel szerepel, melyek tulajdonképpen a lista felét kitöltik. Viszont az északi, skandináv országok is igazán büszkék lehetnek ugyanis Norvégia, Svédország, Finnország és Dánia felsőfokú intézményei is igen nagy számban szerepelnek a listán. A keleti térséget 5 orosz és egy cseh intézmény képviseli. Sajnos a 200-as listára magyar egyetem nem került fel.

Ám igazán érdekes lehet a kérdés, hogy mi alapján történik az összehasonlítás? Hiszen itt különféle szakokat képviselnek egyes intézmények. Ám ezeket az intézményeket különféle szempontok alapján rangsoroltatják. Ilyen szempontok lehetnek pl. tanítási körülmények, kutatási lehetőségek, bevétel, illetve a nemzetközi körülmények. Ám a kor előre haladtával egyre több esetben kerülnek előtérbe más szempontok is. A világ legjobb intézményei kiválasztásához egy bővebb listán szereplő szempontoknak kell, hogy megfeleljenek az intézmények. Pontosabban 13 kritériumot szabnak meg és az alapján rangsorolják őket. Ám, ha egy angol intézmény mellett döntünk, akkor biztosan nem fokunk mellé.