Ezek a tünetek utalhatnak vesegondokra

Megdöbbentő adat, de nagyjából a magyar népesség tizede szenved valamilyen veseproblémától, az érintettek zöme azonban egyáltalán nincsen tisztában állapotával. A rendszeres időközönként történő vér – és természetesen a legalább ilyen fontos vizelet – vizsgálat beiktatása mellett milyen jelekre szükséges odafigyelnünk, amiből észrevehetjük, hogy szervezetünk figyelmeztet minket arra, hogy itt az ideje orvoshoz fordulni?

A vese különböző fokú károsodása ugyanis akár évekig is észrevétlen maradhat, a tünetmentes elváltozásokat eleinte sajnos csupán a laborvizsgálat mutatja ki, így nem meglepő, hogy éves szinten több millióan halnak meg idejekorán a veseproblémákkal kapcsolatban kialakuló szív-, továbbá érrendszeri betegségekben. A vese egy nélkülözhetetlen szerv, hisz rengeteg élettani funkciónk működtetéséért felel: eltávolítja az anyagcsere során felgyülemlett salakanyagokat, ezen felül pedig teendője még a só- no és persze a  vízháztartás, illetve a különböző anyagcseréket biztosító anyagok szabályozása, sőt még a a vörösvértest termelésben is elengedhetetlen a szerepe.

Sajnos a vesék károsodására a szimptómák hiánya okán sok esetben későn, csupán a probléma súlyosbodásakor derül fény. A idült veseelégtelenségben szenvedők teljes mértékben egzakt száma a fel nem ismert betegségek magas száma okán ismeretlen, de az érintettek aránya permanensen nő – legfőképpen a magas vérnyomás, szív-érrendszeri betegségek, továbbá a cukorbetegség terjedése okán -. Bizonyos intő jelekre azonban mindenképpen érdemes odafigyelni és ha bármelyiket észleljük, akkor késlekedés nélkül forduljunk orvoshoz. Ilyen lehet például a az ismeretlen eredetű vércukorszint problémák, vagy a nehezen kontrollálható magas vérnyomás – amit még gyógyszerrel sem lehet maradandóan beállítani -. Ugyancsak problémát jelezhet a láz, illetve kísérő tünetként az állandósuló derékfájdalom, de a megjelenő visszér, vagy felvizesedett boka is sok esetben vesegondokat jelez.