Gyártástól számítva meddig áll el a motorolaj?

Az autók használatához számos hozzáadott folyadékra van szükség. Ezek többféleképp járulnak hozzá a tökéletes működéshez. Az autósnak mindössze annyi a feladata, hogy figyeli ezek minőségét és mennyiségét. Ha valami olyat tapasztal, ami eltér a megszokottól, akkor mielőbb megoldást kell találni a problémára. Tipikusan ilyen eset, amikor alacsonnyá válik a motorolaj szintje.

A motorolaj szavatossági ideje kapcsán itt talál bővebb információkat! A motorolaj áldásos hatásairól rengeteget lehet hallani, így az autósok többsége tisztában van vele. Feladata nem más, mint biztosítani a motor kenését. Mindezt úgy, hogy a fémes elemek közt vékony filmréteget hoz létre, aminek köszönhetően az egymáson forgó elemek megóvhatók az extrém kopástól. Ezenkívül komoly szerepe van a motor üzemi hőmérsékletének fenntartásában, illetve a korróziótól is védi a motort, a hozzáadott adalékanyagok által. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az autóban megfelelő mennyiségű és minőségű motorolaj álljon rendelkezésre. A motorolaj szintjét egyszerű ellenőrizni, de arról sem szabad elfeledkezni, hogy tizenöt-húszezer kilométerenként vagy évente szükséges elvégezni az olajcserét.

Az olajcsere egyáltalán nem nehéz, akár otthoni körülmények közt is könnyen elvégezhető. Ha alacsony az autó olajszintje, akkor mindenképp után kell tölteni, hogy a motorolaj szint a minimum és maximum jelzés közt legyen. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen motorolajat használ. Ha a garázsban olyan motorolajat talál, amit évekkel ezelőtt vett és elfeledkezett róla, ne dobja ki, hiszen a megfelelő tárolás mellett a motorolaj nem veszít tulajdonságaiból.  Nagyon sok terméken pont emiatt nem is található lejárati dátum. Sértetlen csomagolás mellett az ásványi olajok öt évig, a szintetikus olajok pedig akár tíz évig is felhasználhatók.