Ezektől színeződik el a fogad!

Aki már tapasztalt valódi, zsigerekig ható fogfájást, az egy életre megjegyzi, hogy a szájhigiénia fontossága nem elhanyagolható – még rövidebb időre sem -. Fogaink egészségét megőrizni ugyanis sokkal egyszerűbb feladat, mint a már kialakult problémákat kezelni, egy tömött, gyökérkezelt fog sajnos már soha nem lesz olyan, mint régen.

Az egészség mellett azonban az esztétika is hatalmas jelentőséggel bír. Rengeteget számít az összképben egy hibátlan fogsor, és amellett, hogy annak hiánytalannak kell lennie, bizony a szín és az árnyalat is döntő fontosságú. Az utóbbi pár évtizedben – elsősorban a hollywoodi sztároknak köszönhetően – hatalmas divatja lett a hófehér mosolynak, ám ezzel érdemes azért óvatosan bánni. Egyfelől a túl fehér az már természetellenesnek hat – még ha ez a filmvásznon nem is tűnik úgy -, másrészt pedig jó, ha észben tartjuk, hogy a sztárok jó részénél komoly beavatkozás eredményezi a hófehér látványt, és ez otthoni körülmények között nem elérhető.

Erre azonban nincs is semmi szükség, hisz a fogaknak egyáltalán nem kell világítania, nem attól lesz szép egy mosoly. Ráadásul genetikailag behatárolt az árnyalatuk, így hiába is mossuk rendületlenül – vagy dőlünk be kétes eredménnyel kecsegtető otthoni fogfehérítési módszereknek -, egy szint fölé nem tudunk majd menni. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy megfelelően ápoljuk a zománcot, és kerüljük azokat a dolgokat, amelyek elszínezhetik a fogainkat. Vannak olyan ételek és italok, amelyekről jól tudjuk, hogy felelősek ezekért a csúnya foltokért. A kávé, vagy épp a vörösbor ádáz ellenségek ilyen szempontból, ám tartsuk észben, hogy bármilyen savas ételt is fogyasztunk, az megnyitja a fogak pórusait, így utat engedve a festékanyagoknak. A különböző gyümölcsök, vagy színezett italok ilyenkor maradandó nyomot hagynak, sőt, vannak olyan fűszerek – pl. a kurkuma, vagy a pirospaprika -, amelyektől szintén nem egyszerű utána megszabadulni. Egyes gyógyszerek is okozhatnak elszíneződéseket, ám arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy rendszeres időközönként szedessük le a fogkövet, hisz az még kezdetleges állapotában is képes rontani az esztétikát. A fogmosással azonban bánjunk óvatosan. A megfelelő – kímélő – technikát alkalmazzuk, és tartsuk észben, hogy közvetlen evés után inkább várjunk, hisz a ilyenkor a zománc jóval sérülékenyebb, és sokkal többet árthatunk a fogainknak, mint gondolnánk.