Ezért figyeljünk nagyon a gyerek testsúlyára!

Sajnos vitathatatlan összefüggés van a túlsúlyos gyermek és az ő felnőttkori elhízása között, hisz akin már egészen kicsiként is plusz kilók vannak, az sokkal nagyobb eséllyel küzd majd súlyproblémákkal a későbbiekben is.

Ennek megakadályozásában a szülőnek elvitathatatlan szerepe van, hisz ha őszinték akarunk lenni, akkor kimondhatjuk, hogy egy gyerek azt eszik, amit elé tesznek. Noha nagyjából egyéves korig nincs baj azzal, ha itt-ott baba hurkák találhatóak a picin – ráadásul nagyjából eddig a korig ösztönösen is táplálkoznak, azaz addig esznek, amíg éhesek -, a szilárd táplálék bevezetése után nagyon könnyű elhibázni az étkeztetést. Fontos szem előtt tartani, hogy a gyerekek tükörként viselkednek – főképp az első években -, ami azt jelenti, hogy amit látnak, azt utánozzák. Ahogy ez történik az egy-egy helyzetre adott reakciók esetében is, úgy nincs ez másképp a táplálkozásnál sem. Azaz a példamutatás itt hatalmas jelentőséggel bír, ugyanis ha azt látják, hogy a szülő rendszertelenül, gyenge minőségű táplálékot vesz magához, vagy netán azt, hogy hatalmas mennyiséget fogyaszt, akkor előbb utóbb átveszik ezeket a mintákat.

Két-három éves korban pedig már könnyen felborul az egyensúly, és akár tíz-húsz százalékkal többet is képesek fogyasztani a szükségesnél. pláne ha az étel cukros, vagy ízfokozóval turbózott. Érdemes tehát nagyon odafigyelni arra, hogy a lehető legegészségesebb összetevők kerüljenek a gyerek tányérjára, valamint lényeges szigorúan fellépni a nassolás ellen – sok esetben ezért inkább a nagyszülők a felelősek -. A táplálkozás azonban csak az egyik tényező a testsúly kérdésében. Közel ennyire fontos az is, hogy már egész pici kortól kezdve a tinédzser kor végéig folyamatosan hangsúlyt kapjon a testmozgás és a sport. Természetesen mindig a kicsi életkorának megfelelő formában, ám ha ezt időnként elhanyagoljuk, akkor onnan már nagyon nehéz újra mozgásra ösztönözni a gyerekeket és inkább választják a benti szórakozási formák egyikét. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a zsírsejtek zöme gyerekkorban alakul ki. Ha ezekben az években odafigyelünk – mert ez mindig a szülő feladata -, akkor jó eséllyel egészséges és boldog felnőtt válik majd a gyermekünkből.