Fűszerek, amelyek segítenek a fogyásban

A fűszerek segítenek ízesíteni az ételeket, és gyakran megóvnak minket a felesleges sótól, zsírtól vagy egészségtelen anyagoktól, amelyek kellemes ízt adnak az ételeknek. A kutatások azonban bebizonyították, hogy a kedvenc fűszereink a fogyásban is segítenek.

A kurkuma fogyasztása növeli a test hőmérsékletét, ami elősegíti a felesleges zsírok felolvadását és eltávolítását. Ezenkívül bizonyos tanulmányok bebizonyították, hogy képes szabályozni a menstruációs ciklus alatti hormonális ingadozásokat, és a fűszerben lévő hatóanyagnak, a kurkuminnak más egészségügyi előnyei is vannak, többek között serkenti az anyagcserét. Kémiai szempontból a fahéjban lévő anyagok segítenek csökkenteni a szervezet cukorszintjét. Telítettségérzetet biztosít és csökkenti az étvágyat, a kellemes illat pedig segíthet „becsapni” az édesszájú embereket. Ily módon megbízható szövetségese a karcsúsításnak. Egy közelmúltban végzett kutatás bebizonyította, hogy a kömény készítményekben való napi használata hozzájárult a túlsúlyos nőknek akár háromszor több testzsír elvesztéséhez. Egyetlen teáskanál kömény is elegendő, és az az előnye, hogy íze sok ételbe illeszkedik: salátákba, levesekbe, szószokba és pörköltekbe, sült burgonyába stb.

Hazánkban a gyömbért többet használják teákhoz, de fűszerszerepét jobban ki kellene aknázni, mert szabályozza a vércukorszintet, és a kurkumához hasonlóan csökkenti a zsírt, felmelegítve a szervezetet. A konyhában talán az egyik leggyakrabban használt fűszer egyben a legegészségesebbek közé tartozik. A fekete bors segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből és égetni a zsírt, és a legújabb vizsgálatok azt is kimutatták, hogy megakadályozza az új zsírsejtek képződését. Ezért érdemes ezeket a fűszereket használni ebédidőben vagy vacsoránál.