Mit érdemes tudni a villámhárítókról?

Sajnos minden évben lehet hallani a nyaranta tomboló villámcsapásokról, melyek rengeteg kárt képesek okozni. Egyrészt könnyen tönkre teszik az elektromos készülékeket, de ami még nagyobb baj, hogy fennáll a tűzvész veszélye is, melynek következtében egy élet munkája válhat a hamu martalékává.

Villámhárító minden ipari és magán épületen hasznos volna. Az elrettentő villámcsapás okozta hírek ellenére sokan inkább a dugaszok aljzatból való kihúzásában látják a megoldást. Ez viszont meglehetősen nagy lutri, mivel vagy sikerül időben kihúzni mindent, vagy nem. Ha épp nem tartózkodunk otthon, akkor pedig lehet izgulni, hogy ne történjen villámcsapás és időben haza érjünk. Jobb kiépíttetni egy villámhárító rendszert. Ennyit mindenképp megér a nyugalom. A villámhárító hatékonyan megakadályozza, hogy az épületben kárt tegyenek a villámok. A rendszer általában egy vagy több fémcsőből áll, amelyek a tetőről egészen a földig futnak. Ennek lényege, hogy a villámcsapás által generált magas feszültségű áramot a földre vezeti a rendszer. Így az épületet és a benne lévő elektromos készülékeket nem éri a villám, így nem is tehet bennük kárt.

Villámhárító

Villámhárító

Az épület tetején vagy afölött elhelyezett villámhárító rombusz lényege, hogy segít megakadályozni a villámlás miatt kialakuló tűz létrejöttét. A föld fölé vagy alá telepített villámhárító kábelek pedig azért hasznosak, mert meggátolják, hogy az épületbe jutó áram kárt okozzon. Ebből egyértelműen látszik, hogy a földnek, az épületnek és a benne lévő elektromos készülékeknek is kapcsolatban kell állniuk a villámhárító rendszerrel. A villámhárító rendszert szabvány szerint kell kialakítani, illetve telepíteni a megfelelő védelem érdekében. Bővebb információk a villamharito.com weboldalon olvashatók ennek kapcsán!