Graz, Stájerország fővárosa

Ausztria második legnagyobb városa, a több mint negyedmillió lakost számláló Graz. A város maga a Grazi-medencében fekszik, a Mura folyó két partján,. Graz-ot körbe a déli rész kivételével magas hegyek veszik körül. Éghajlata kontinentális, hegyvidéki hatásokkal, a nyarak nem túl forróak, télen viszont gyakoriak a fagyok és a nagy havazások.

[wp_ad_camp_1]

A város már a római korban is lakott volt, neve a szlovén Gradec szóból származik, lakossága gyorsan növekedésnek indult, 1281-ben már kiérdemelte a városi címet is. Ausztria leggyorsabban növekvő városa, fontos oktatási és kulturális központ. Egyetemein, amelyből összesen négy van a városban, közel 50 ezer ember tanul. Graz óvárosa a világörökség része lett 1999-ben, 2003-ban pedig az Európa Kulturális fővárosa címei is viselte. Legfontosabb látnivalói a Grazer Rathaus, a városháza gyönyörű épülete, a Grazer kastély, a Palm kastély és a katedrális.

Graz

Graz

Érdemes ellátogatni a Népművészeti múzeumba, a Repülő múzeumba vagy a Villamos múzeumba. Feltétlenül nézzük meg a történelmi Franz Carl hidat. Látogassuk meg a gyönyörű Eggenberg kastélyt, mely fantasztikus épületeivel és parkjával egyedülálló látványt nyújt. Egész évben folyamatosak a zenei fesztiválok, színi előadások. A város közelében lévő hegyeken, az Alpok nyúlványain kitűnő sípályák vannak, így téli sportok szerelmeseinek érdemes szállást foglalni Grazban. Grazban játszik Ausztria egyik legnépszerűbb futball csapata a Sturm Graz. Stadionja a 15 ezer fős befogadóképességű Arnold Schwarzenegger aréna.