Gyújtás trafó – Mit kell róla tudni?

Ahogy a neve is mutatja, a gyújtás trafó a motorgyújtás nélkülözhetetlen kelléke. Tehát a hengereken enélkül nem következhet be robbanásszerű égés. Egy szóval gyújtás trafó nélkül nem, hogy autózni, de még elindulni sem lehetne. Viszont a gyújtás trafó is öregszik, elkopnak a tömítések, a tekercsek pedig korródálódnak, vagyis a gyújtó trafót cserélni kell.

[wp_ad_camp_1]

Gyújtás trafó elengedhetetlen kelléke az autónak, mivel ez kell magához az indításhoz is. Ma már külön gyújtóegység tartozik minden hengerhez, külön szabályozható előgyújtással, ami azt jelenti, hogy ahány henger van, annyi gyújtás trafóra van szükség. A motor vezérműve felel a gyújtás trafó vezérléséért, a fordulatszámtól és számtalan más tényezőtől függően. A gyújtás trafó kapcsán érdemes tisztában lenni vele, hogy az autó egész élettartamára tervezik, ennek ellenére gyakran előfordul a cseréje, aminek oka, hogy meghibásodik a gyújtástekercs meghibásodása vagy a gyertyacsatlakozás kapcsán jelentkezik valamilyen baj. Ha ezekre a meghibásodás okokra odafigyel, akkor a gyújtás trafó élettartamát meg tudja hosszabbítani.

Vannak bizonyos tényezők, amik a gyújtás cseréjét elősegíthetik, ezért ezekre érdemes odafigyelni. Ilyen például a nedves környezet vagy az útra szórt só. Ha autót mos, abban az esetben is érdemes pár dolgot szem előtt tartani, például, hogy ne nagy nyomással történjen, mivel ez komoly veszélyt jelenthet a gyújtás trafó tömítéseire és csatlakozásaira. Abban az esetben, ha mindezekre ügyel, akkor kisebb eséllyel kell a gyújtás trafó korai cseréjétől tartania. Ha mégis új alkatrészre lenne szüksége, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba, ahol meg tudja tekinteni az alkatrészek széles választékát!