Ha hangszeren játszol, az agyműködésed is javul

Hangszeren játszani egyértelműen pluszt jelent az életben. Ma már azt is tudjuk, hogy nemcsak művészeti szempontból vagy a lelkiállapot javításához hasznos ez a tudás, de egészségjavító hatásai is vannak.

[wp_ad_camp_1]

A Harvard Egyetemen végzett tanulmány szerint azoknál a felnőtteknél, akik régóta játszanak hangszeren, egyértelműen kimutatható a nagyobb szürkeállomány. Mivel a zenélés során az agy legkülönbözőbb részeit mozgósítjuk, fejlődnek a kognitív képességek, a koncentráció, megtanul jobban együttműködni a jobb és a bal agyfélteke. A hangszeres tudás az időskorban sokakat utolérő kognitív hanyatlás ellenszere is lehet. Ha fiatalon megtanulunk hangszeren játszani, nagyban csökkenthetjük a későbbi mentális problémák esélyét.

Hangszer

Hangszer

Egy kutatás eredményei azt mutatják, hogy a zenei képzés fejleszti az auditív memóriát, így jobb hallgatóság és ami még fontosabb, jobb előadó válhat abból, aki játszik valamilyen hangszeren. Mivel zenélés közben fizikai kontaktusba kerülünk a hangszerrel, a változatos, finom mozdulatok nagyban javítják a két kéz koordinációját is, ami az élet számos területén jól jöhet.

A zenészeket mindig nagy tisztelet övezi, a férfi gitárosokért egyenesen rajonganak a nők. Részben ezért, részben más okokra visszavezethetően a hangszeren való játszás egyértelműen növeli az önbizalmat. Aki kiáll a nyilvánosság elé egy hangszerrel a kezében, máris magabiztosabb lesz és könnyebben nyilvánítja ki az érzelmeit is.