Ha hosszú időre leteszem az autót megromlik benne az üzemanyag?

Akadnak esetek, amikor egy autótulajdonos úgy dönt, vagy úgy hozza az élet, hogy huzamosabb ideig nem használja az autóját. Biztonságban elhelyezi, s ott hagyja. Azonban felmerül a kérdés, vajon mi lesz a benne maradt üzemanyaggal?

Ide kattintva további infók olvashatók az alkatreszek.hu weboldalon arról, mi történhet a benzinnel, ha a tankban marad. Talán sokan nem gondolják, de hosszabb állás után megromolhat az üzemanyag. S ami még érdekesebb, hogy a benzin – különösen, ha nem a prémium-, előbb tönkremegy, mint a dízel. Egy év, vagy rosszabb esetben néhány hónap állás, és komoly károk keletkezhetnek. Azt mondják ennyi idő alatt a benzinben lévő víz és etanol külön válik egymástól, úgynevezett fázisszétválás történik. Ez nem csak azt eredményezi, hogy a kocsi nem, vagy csak rettentő nehezen indul be, hanem azt is, hogy a víztől rozsdássá válnak a különböző alkatrészek. Ezek megelőzésére érdemes néhány kilométer erejéig kimozdítani állásából az autót, mert így újra összekeveredik az elegy és ideiglenesen visszafordítható a fázisszétválás. Valamint az is segíthet, ha tele tankkal áll a kocsi, mert így kevésbé tudnak szétválni az anyagok, hisz nincs helyük.

A dízel esetében is hasonló a helyzet, baktériumok szaporodhatnak fel a kicsapódott vízben, amik nyilván rontják a gázolaj minőségét. A telehagyott tankkal azonban itt is lehet trükközni. Egy szó, mint száz, megmenthető minden hosszú időre leparkolt autó, csak néhány óvintézkedést és biztonsági lépést kell szem előtt tartani, így nem hagyják cserben tulajdonosaikat. Semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni a javaslatokat, melyek szerint a prémium üzemanyaggal történő tankolás nagyban hozzájárul a sok ideig álló autók indításához! S habár ez drágább, mint a normál üzemanyag biztos, hogy költséghatékonyabb megoldás, mint szervizbe vinni a kocsit a különböző elrozsdásodott alkatrészek és a nem induló motor miatt! Egyéb tanácsokért, autós hírekért keressék fel az alkatreszek.hu oldalt!