Harcművészet: egészségesebb test, élesebb elme, önbizalom és fegyelem

A harcművészet különösen a gyerekek által kedvelt sport, de egyre többen választják a felnőttek testedzési formájaként, ahelyett, hogy például konditerembe járnának. Fontos tudni azonban, hogy a harcművészet a fizikai előnyök mellett számos előnnyel jár pszichénk számára is.

Azok a felnőttek, akik bármilyen szinten gyakorolják a karatét, számos fizikai és mentális egészségügyi előnyben részesülnek. Sokan tapasztalnak kapcsolatot elméjük és testük között, amikor elkezdik a harcművészeti edzést. Általában a testtudattal kezdődik, ami új dolgok tanulásából fakad – oda kell figyelnie a testére, hogy új fizikai készségeket tanuljon. Ahogy a tréning folytatódik, a gyakorlók hajlamosak észre venni, hogy ha testüket jól ápolják, akkor kezdenek kiemelkedően teljesíteni olyan mentális területeken, mint a kreativitás, a türelem és az energia. De ez sokkal mélyebb lehet annál, mint hogy tisztában legyünk az elme és a test szimbiózisával. Más sportágakkal ellentétben, ahol csapatok vesznek részt, és implicit csapattagok vannak, akikkel együtt kell működni, a harcművészetekben csak ön számít – a test és az elméje. Csak saját magára, az erejére és a koncentrációra számíthat, a kudarcot nem foghatja rá a nem megfelelő felszerelésre vagy a problémás kollégára.

Ebből a szempontból a harcművészet megtanít hinni önmagában, motiválni saját magát, hogy sikeres legyen, segít bebizonyítani elsősorban önmagának, hogy megvan minden szükséges erőforrás a sikeréhez. A fegyelem és az önuralom a harcművészetek gyakorlásának indokaiként szerepel egyes gyerekekben, de a felnőttek is gyakran tapasztalnak hasonló előnyöket. Nem ritka, hogy valaki leszokik a dohányzásról, felépül a kábítószerrel való visszaélésből, vagy egészségesebben táplálkozik egy karate edzés után.