Hogyan szüntessük meg a csuklást?

Nincs is bosszantóbb annál, mint amikor egy ízletes vacsora, vagy egy kellemes pohár üdítő után hirtelen csuklani kezdünk. Főképp akkor nagyon zavaró ez, ami úgy igazán jól vagyunk lakva, és úgy tör ránk ez a kontrollálhatatlan jelenség, hisz ilyenkor még az is megeshet, hogy felkeveredik a gyomrunk.

Szerencsére az egész általában nem tart tovább pár percnél, és amilyen hirtelen kezdődik, olyan gyorsan el is múlik. Előfordul azonban, hogy nem ússzuk meg ilyen könnyen a dolgot, és akár fél órán – órán keresztül is kínoz minket a csuklás. De mi is váltja ezt ki, és ami a legfontosabb, mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük, vagy ha már csuklani kezdtünk, akkor hogy minél hamarabb elmúljon? Nos, a helyzet az, hogy a tudomány nincs tökéletesen tisztában azzal, hogy pontosan mi is a jelenség oka. Sokaknál a hirtelen evés, vagy valamilyen csípős, fűszeres étel fogyasztása váltja ki a leggyakrabban, azonban sokan tapasztalhatják azt is, hogy például szénsavas italok után kezdenek el csuklani.

Egy dolog biztos. A csuklás önmagában egy teljesen ártalmatlan jelenség, noha krónikussá válása esetén kivizsgálásokra van szükség, mert ilyen esetekben szinte biztos, hogy valamilyen egyéb betegség áll a háttérben. Rekeszizmunk akaratlan összehúzódása azonban legtöbbször csak egy pár percig tartó kellemetlenség, s éppen emiatt nem is szentelnek nagy figyelmet annak, hogy kiderítsék a pontos hatásmechanizmusát. Megszüntetésére az évszázadok alatt rengeteg házi praktika született – a csoki evéstől elkezdve a lassú kortyolgatáson át a lélegzet visszatartásáig – és ezek sok esetben valóban beválnak, ám olyan egyetemes megoldás, ami mindig sikerrel jár, sajnos nem létezik. A legegyszerűbb, ha elfogadjuk, hogy néha sajnos megesik, hogy ránk tör a csuklás, ám ez a pár perces kellemetlenségen túl semmilyen egyéb következménnyel nem jár.