Hogyan terjed az influenza vírus a városokban?

A szezonális influenza helyi átterjedésének új meglátásai értékesek lehetnek a légzőszervi megbetegedések városokon belüli terjedésének leküzdésére irányuló beavatkozások megtervezésében – derül ki egy tanulmányból, amelyet 2020 november 19-én tettek közzé a PLOS Pathogens nyílt hozzáférésű folyóiratban Nicola Müller és Tanja Stadler, az ETH. Zürich és munkatársai.

[wp_ad_camp_1]

Amint azt a jelenlegi súlyos akut légzési szindróma, vagyis a SARS-CoV-2 járvány mutatja, a légzőszervi betegségek gyorsan elterjedhetnek az egész világon. Bár fontos megérteni, hogy a betegségek hogyan terjednek világszerte, a helyi elterjedés leggyakrabban a légúti megbetegedések, például a SARS-CoV-2 vagy az influenza újszerű fertőzésének fő hajtóereje. Mivel nincs mély ismeret a SARS-CoV-2 helyi elterjedésének fontos mozgatórugóiról, a kormányok szerte a világon a társadalmak elszigeteléséhez folyamodtak a koronavírus betegségének (COVID-19) csökkentése érdekében. A SARS-CoV-2-hez hasonlóan viszonylag keveset tudunk a szezonális influenza helyi elterjedéséről, annak ellenére, hogy ez évente a világ népességének nagy részét megfertőzi.

Ebben az új tanulmányban a kutatók a 2016/2017-es influenzaszezonban két svédországi kórházában és különféle magánrendelőiben 663 beteg influenzamintáit és demográfiai információit gyűjtötték és vizsgálták. Az influenza vírus genetikai szekvenciája feltárta, hogy a városban történő megjelenés indította útjára az influenza szezont. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a bázeli átviteli dinamika összefüggésben lehet a hőmérséklettel. Sőt, az idősek nagyrészt saját átviteli hálózatukon keresztül fertőződtek meg. A fennmaradó átviteli hálózatban további elemzések azt sugallják, hogy az iskoláskorú gyermekek valószínűleg sokkal központibb szerepet játszanak az influenza helyi terjedésének előidézésében, mint az óvodáskorú gyermekek.