Hogyan válasszunk horgászbotot, ha horgásztóra megyünk?

Ha nem vagyunk jártasak a témában, akkor bizony nem egyszerű kiválasztani azt a horgászbotot, amivel sikerünk lehet az általunk kiválasztott horgásztón. Először is el kell fogadni a tényt, miszerint a jó horgászbotnak ára van. Fontos, hogy nagyon figyelmesen vásároljuk meg a hobbinkhoz szükséges legfontosabb eszközt. Érdemes inkább egy kicsit magasabb kategóriájú pálca mellett dönteni, hiszen előbb-utóbb majd úgy is egyre jobbra vágyunk. A botra vásárlás után, horgászat közben persze mindig ügyeljünk, hogy újszerű állapota megmaradjon.

[wp_ad_camp_1]

A kiszemelt botot mindig alaposan nézzük át. Még a legjobb minőségű botok is vízszintesen tartva egy kis görbeséget mutatnak. Ez az egyre finomabb pálcák esetében feltűnő, mivel a bot anyagának és a gyűrűknek a súlya kissé meghajlítja azt. Egy oldalirányú görbület ellenben már egyáltalán nem megengedett. Ha ilyen görbületet veszünk észre, akkor azonnal kérjünk inkább egy másik botot.

Horgászbot

Horgászbot

A horgászbot anyagát, valamint a gyűrűk állapotát alaposan át kell vizsgálni, fontos hogy sérülés mentesek legyenek. A külső, mechanikus sérülések általában nem gyártói hibák, sokkal inkább a gondatlan szállítás következményei. Ezek után ellenőrizzük a több részes és a teleszkópos botok esetében is, hogy a tagok vajon nem kotyognak-e. Elég kellemetlen lenne, ha sikerül a horgászón kifogni a legnagyobb pontyot, de a bot ekkor darabokra hullik.

A több részből álló botoknál igencsak fontos ellenőrizni, hogy a gyűrűk egy vonalba helyezkednek-e el. A gyűrűk magassága szintén mérvadó, hiszen mind két hiba csökkenti a dobótávolságot, avagy nem érhetjük el a horgásztó közepét, ha a gyűrűk nincsenek rendben. Leginkább a pergető felszerelésénél fontos, hogy az orsó peremétől a spiccgyűrű belső átmérőjéig kihúzott kúpon belül legyenek a gyűrűk. Ne felejtsük el a gyűrűk betéteinek a sérthetetlenségét is ellenőrizni!