Hogyan válasszunk parfümöt?

A hétköznapi ember számára a parfümök használata egy meglehetősen friss szokás, hisz pár évtizeddel ezelőtt nem hogy a több száz féle illat nem volt elérhető, de még a dezodor is újdonságnak számított.

Ma már egészen más a helyzet, hisz a divatmárkák mellett a luxus termékek gyártóinak parfümjei is a kínálat részét képezik, több ezerféle illatkombinációból választhatunk, az árak pedig pár ezer forinttól a csillagos égig terjednek. Ám a tökéletes aroma megtalálása sokszor nem is igazán pénzkérdés, egy nehéz, összetett feladat, hisz nagyon sok mindenen múlik, hogy végül mi illik hozzánk  a leginkább. Épp ezért az emberek sokszor idő előtt feladják a kutakodást és megelégszenek valamivel, ami csak simán jó, ahelyett, hogy próbálnák megtalálni a tökéletest. De hogyan is érdemes nekiállni a válogatásnak?

Parfüm

Parfüm

Nos, első körben muszáj belőni legalább a fő csapásirányt. Manapság már tényleg – a legkisebb parfümériákban is – százával találunk illatokat, így legalább annyi támponttal kell nekiindulnunk, hogy tudjuk, inkább a fás-fűszeres illatok passzolnak jobban a stílusunkhoz, vagy a könnyedebb virágos aromák? Komolyabb illatot keresünk, vagy valami légiesen tovaillanót? Ezt persze mindenki maga tudja csak eldönteni, hisz ahány ember, annyiféle stílus. Tapasztaljuk ki, hogy melyik irány áll közelebb hozzánk – például a mindennapokban, azaz öblítő választáskor, vagy légfrissítő vásárlásakor – és ez alapján szűrjük ki azokat a parfümöket, amelyek szóba jöhetnek. Ha már ennyire leszűkítettük a lehetőségeket, akkor nyugodtan kérjük szakértő tanácsát. Ma már több specialista csak azzal foglalkozik, hogy megtalálja a megfelelő illatot a vásárlók számára, hallgassunk a tanácsaira. Így folyamatosan szűkíthetjük a lehetséges jelöltek számát, ám ekkor kiemelten fontos, hogy ne kapkodjuk el a választást. Próbáljuk ki a parfümöket több alkalommal – különböző időszakokban, hőmérsékletben – hisz az illatokat nagyon sok minden befolyásolja, többek közt a bőrünk is. Hosszadalmas, és türelmet igénylő folyamat, mire megtaláljuk végül azt az egyet, ami a legjobban illik hozzánk, ám megéri a befektetett energiát, hisz egy tökéletesen passzoló illat az egész napunkat szebbé teszi.