Hogyan váltják ki az allergének a viszketést?

Az immunrendszer allergénekre adott válaszának kulcsfontosságú lépését tárták fel a Massachusettsi Általános Kórház (MGH) kutatói. Kimutatták, hogy a P anyag nevű neuropeptidet a bőr bizonyos idegsejtjei szabadítják fel, amikor allergéneket észlelnek, és hogy ez az anyag elengedhetetlen az allergének által kiváltott immunválaszok kialakulásában. Ez a kutatás új és jobb módszerek kifejlesztéséhez vezethet az allergia kezelésére és megelőzésére.

[wp_ad_camp_1]

Nem ismert, hogy az immunrendszer miként detektálja az allergéneket. “A figyelem középpontjában a dendritikus sejtek és a T-sejtek állnak, amelyek mind az allergiában, mind a testnek a kórokozóktól, például vírusoktól, baktériumoktól és gombáktól való megvédésében fontos szerepet játszanak” – mondja Caroline Sokol, a tanulmány vezető szerzője, amely megjelent az Immunity-ban. “Most már tudjuk, hogy az érzékszervi idegek összekapcsolják az allergén expozíciót az immun aktiválásával.” Míg az immunrendszer kórokozókra adott reakciójának lépései jól érthetők, kevésbé voltak biztos abban, hogy ez a rendszer hogyan reagál az allergénekre, például a pollenre, a poratkára vagy az állati szőrre.

A dendritikus sejtek aktiválják az immunválaszhoz szükséges T-sejteket, de a tudósok mindeddig nem ismerték az allergén expozíciótól a viszketés kialakulásáig tartó összes lépést. Sokol csapata kitöltött egy kulcsfontosságú részt ebben a folyamatban. “Az allergiát kiváltó dendritikus sejtek a bőrön található, allergénre reagáló idegsejtek mellett helyezkednek el. Megállapítottuk, hogy allergének hatására ezek a neuronok felszabadítják a P anyagot” – mondja Sokol. “A P anyag ezután közvetlenül indukálja e dendritikus sejtek vándorlását a nyirokcsomókba, ahol viszont aktiválják a T-sejteket.