Hogyan vezessünk biztonságosan télen?

A téli hónapok a havazás, a hideg és a hosszan tartó éjszakák időszaka is egyben, amikor az utak kondíciója talán a legrosszabb egész évben és ez kihívást jelent minden gépjármű vezető számára. Az alábbiakban néhány hasznos tippet olvashatunk arról, hogy hogyan tegyük könnyebbé a vezetést a téli periódusban.

[wp_ad_camp_1]

Télen az utak nagyon csúszósak, ezért a vezetés is sokkal nagyobb odafigyelést igényel mint a szárazabb hónapokban. Ahogy azt mind tudjuk, télen a közúti balesetek aránya jelentősen megnövekszik, ezért fontos, hogy ismerjük és alkalmazzuk azokat a vezetési technikákat a téli vezetés során szükségszerűek. Magunk és mások biztonsága érdekében tartsuk be a téli vezetésre vonatkozó javaslatokat a balesetek megelőzése érdekében. Fontos, hogy éberek maradjunk az adott út és időjárásiszonyoknak megfelelően vezessünk. Lassan fékezzünk és lassítsunk le, mert a hirtelen fékezés miatt az jármű nagyon könnyen megcsúszhat. Az autó fényszórói mindig legyenek felkapcsolva, még akkor is ha tisztán látjuk az utat mert fontos hogy a többi autós számára is láthatóak legyünk. Tartsunk meg a kellő távolságot a saját és az előttünk haladó jármű között. Sok esetben nagy előnyt jelent ha  követjük az előttünk elhaladt autók által kitaposott nyomot. Mivel a hidak gyorsabban befagynak mint a kocsiutak ezért különösen figyeljünk arra hogy milyen sebességgel megyünk át rajtuk.

Biztonságos vezetés télen

Biztonságos vezetés télen

Nagyon fontos, hogy mielőtt elindulnánk mindig tisztítsuk meg a szélvédőt, takarítsuk le a havat az autó tetejéről és a fényszórókról. Mindig legyen nálunk jégolvasztó folyadék, abban az esetben ha befagy a szélvédő, vagy az ablaktörlőlapát (a jégkaparó használatát kerüljük, mivel a kaparás közben megkarcolhatjuk a szélvédőt). Sose induljunk havas, jeges utakra a nyári gumi lecserélése előtt (ajánlott 7 fok alatt lecserélni a nyári gumikat). Mivel a nyári gumiabroncsoknak más az összetétele, ezért télen már nem képesek megbirkózni a tapadással, ami fékezésnél, megállásnál súlyos következményekhez vezethet. A téli gumi ezzel ellentétben, sokkal jobban tapad mert puhább és mintázata is a téli körülményeknek megfelelő. Érdemes a téli időszakra beszerezni a hóláncot, ami az egyik legfontosabb tartozék lehet hegyi utakon. Megvásárlásnál figyeljünk arra hogy a mérete találjon a jármű kerekére és mielőtt hegyi útra indulnánk tegyük fel és nézzük meg hogy pontosan talál-e a mérete.